Síkela a poslanci hájí úsporný tarif. Proč ale není příspěvek vyšší a kdo na něj nedosáhne?

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Domácnosti by mohly mít topnou sezónu levnější až o 16 tisíc korun

Domácnosti by mohly mít topnou sezónu levnější až o 16 tisíc korun. Po měsících příprav prošel poslaneckou sněmovnou návrh, který vládě umožní zavést úsporný energetický tarif pro domácnosti. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) obhajoval svá opatření před zákonodárci, přesnou výši příspěvku a další podrobnosti ale doprovázelo několik nejasností. Jak je to s maximální částkou pomoci a s lidmi s trvalým bydlištěm na chalupách?

Schválení návrhu předcházela očekávaná šňůra proslovů ze strany opozičních politiků, třebaže již dopředu avizovali, že úsporný energetický tarif podpoří. Do diskuse se přihlásilo okolo deseti řečníků, nejvíce času u pultíku strávili politici z hnutí SPD. Jeho šéf Tomio Okamura se vybavil vodou a vydržel mluvit zhruba 45 minut.

K návrhu se vyjádřilo i opoziční hnutí ANO. „Bohužel, někdy se mi zdá, že jediný, koho astronomické zdražování netrápí, je naše vláda,“ vyjádřila se například předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová. „Opozice říká, že pomáháme málo. My si myslíme, že pomáháme přiměřeně,“ reagoval ministr Síkela na kritiku.

Přes tyto hádky se politici dohodli, že automatickou slevu by domácnosti mohly dostat nejen na elektřinu a plyn, ale nakonec také na teplo. Maximálně by lidé mohli dostat až 30 tisíc korun. Podle opozice je to málo a příspěvek by měl být vyšší.

Podpora se nemá vztahovat na víkendové nemovitosti a dobíjení elektromobilů. Kolik nakonec stát zaplatí každému odběrateli, se uvidí až se začátkem topné sezóny. Podle Síkely to ale nebude zmíněných 30 tisíc korun, které dovoluje návrh zákona. „V kombinaci s odpuštěním poplatků za obnovitelné zdroje to domácnostem zajistí příspěvek ve výši až 16 tisíc korun,“ sdělil na tiskové konferenci.

Právě maximální výše podpory zmátla nejednoho odběratele. „V současné době, jak to bylo nastíněno ministrem Síkelou, vláda uvažuje, že uvolní na úsporný tarif 27 miliard korun. To odpovídá maximální výši 16 tisíc korun na odběratele,“ vysvětlil nejasnosti ohledně nejvyšší možné částky Tomáš Müller (STAN), člen sněmovního hospodářského výboru.

Trvalé bydliště na chalupě? Na pomoc dosáhnete

Poslanci totiž schválili, že částku a konkrétní podobu pomoci může vláda upravovat svými nařízeními. Pokud pro to budou vhodné podmínky, může kabinet zvednout příspěvek na vyšší částku než avizovaných 16 tisíc korun, přičemž strop daný zákonem činí 30 tisíc korun. „Uvidíme podle toho, jak se bude měnit cena energií. Vláda na ně může pružně reagovat,“ doplnil Müller.

Ministr Síkela již dříve zmínil, že na úsporný tarif by vláda mohla celkem vyčlenit 30,6 miliardy korun, přičemž z této sumy rozdělí 3,6 miliardy korun mezi domácnosti s domovními kotelnami, které původně v programu podpory zahrnuty nebyly.

Nyní je tedy na kabinetu Petra Fialy (ODS), jak bude vypadat výsledný příspěvek. „Finální podobu pomoci určí vláda, předběžně jsme domluvení na příspěvku až 16 tisíc,“ dodal Síkela.

Třebaže se pomoc nevztahuje na víkendové tarify na chalupách, lidé s trvalým bydlištěm na chatě budou mít na finanční podporu nárok. „Pokud tam bydlí dlouhodobě a mají tarif D25 nebo D26, na příspěvek samozřejmě dosáhnou, a to i v případě, že mají byt ve městě. Není to vázané na konkrétní osobu, ale odběrové místo,“ sdělil CNN Prima NEWS poslanec Müller.

Tagy:
elektřina energie chalupa poslanci zdražování ministr průmyslu a obchodu plyn energetika vláda příspěvěk topení Tomáš Müller Jozef Síkela Poslanecká sněmovna ČR úsporný tarif