Máme nejhorší vlnu zdražování za sebou? Ekonomové odhadli, kam se vydá tuzemská inflace

Účtenka za nákup potravin může být pro mnoho lidí šokem.

Inflace v červnu

Červnová inflace sice meziročně dál zrychlila, meziměsíční čísla však dávají důvod k mírnému optimismu. Ekonomové se nicméně neshodnou, zda už jsme dosáhli zdražovacího vrcholu. Velkým rizikem jsou totiž energie, jejichž cena ještě může růst. Obzvláště pokud nebude obnoven provoz plynovodu Nord Stream 1.

Meziroční míra inflace v červnu vystoupala v Česku na 17,2 procenta a oproti květnu přidala 1,2 procentního bodu. Mohlo by se tedy zdát, že pokračujeme v nastoleném trendu rostoucího tempa zdražování, a že stále ještě nejsme za inflačním vrcholem.

Jenže meziměsíční inflace se v červnu snížila, byť jen mírně. „Meziměsíční inflace zůstává nadále výrazná, po sezónním očištění se však již druhý měsíc v řadě snižovala. Spotřebitelské ceny se v červnu zvýšily v průměru o 1,6 procenta po růstu v květnu o 1,8 procenta,“ uvedl pro CNN Prima NEWS analytik Komerční banky Martin Gürtler.

Dvacet procent na dohled

Podle něho je tedy nutné počítat s tím, že inflace v meziročním vyjádření bude ještě stoupat. „V červenci dojde k dalšímu pravděpodobně skokovému růstu spotřebitelských cen. Podle již zveřejněných ceníků velkého počtu dodavatelů by totiž mělo dojít k výraznému zdražení elektřiny, plynu a tepla. Vlivem toho se meziroční inflace podle našeho odhadu přiblíží ke 20 procentům a poblíž této úrovně nejspíše setrvá až do konce roku,“ dodal s tím, že ovšem existuje naděje na zmírnění inflačních tlaků. „Dává ji postupně chladnoucí poptávka,“ uzavřel Martin Gürtler.

O něco pesimističtější scénář popisuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Již tak rychle roztočená inflační spirála ještě nabírá na obrátkách. Z rapidního zdražování už je problém nejen ekonomický, ale také sociální a politický. Přitom se jeho závažnost ve všech daných aspektech stupňuje a to nejhorší je nadále před námi. Podzimní inflační náraz může být značně bolestivý z důvodu nevyzpytatelné situace na energetickém trhu EU a z důvodu případných dalších sankcí Západu vůči Rusku a jeho možné odvety,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Podle Kovandy se celoroční inflace letos vyšplhá na 17 procent s tím, že ve druhé polovině roku se podíváme v meziročním vyjádření i výše. Za zcela zásadní pro vývoj cenové hladiny v Česku pak Kovanda považuje otázku obnovení, či naopak neobnovení dodávek plynu z Ruska do EU po plánované odstávce plynovodu Nord Stream 1. „Pokud by v létě došlo k citelnému omezení, nebo dokonce úplnému omezení dodávek plynu z Ruska do EU, inflace v ČR ve druhé polovině roku se bude pohybovat výrazněji v pásmu od 20 do 30 procent,“ dodal Lukáš Kovanda.

Inflace může růst i klesat

Mírně pozitivnější výhled nabízí hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil, podle něhož jistou naději dává zpomalení meziměsíčního tempa růstu cenové hladiny. „V červnové inflační statistice si své najdou tábory optimistů i pesimistů. Pozitivně lze interpretovat poměrně znatelné a plošné zpomalení meziměsíčního zdražovaní, ke kterému došlo ve většině kategorií,“ sdělil CNN Prima NEWS.

Naopak inflační pesimista má prý rovněž argumentačně nabito. „Ať se již jedná o samotné děsivé číslo přesahující 17 procent, které se bude z myslí Čechů – a tedy i z jejich inflačních očekávání – jen velmi obtížně dostávat, což české inflaci bude dodávat na setrvačnosti, či o nadále drtivé inflační příspěvky nezbytných kategorií, kterým se jednoduše není možné při nákupech vyhýbat,“ dodal Hradil. Celkově se však podle něho zdá, že poptávkovou inflaci se daří zpomalovat, nákladová inflace však zatím známky brzdění nejeví. „Náš dosavadní odhad celkové letošní inflace v okolí 15 procent ovšem pro tuto chvíli ponecháváme beze změny,“ uzavřel Vít Hradil.

Nákladová inflace s námi ještě zůstane

Podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Pavla Peterky bude meziroční inflace v červenci či srpnu ještě růst. „Meziroční míra inflace v těchto měsících bude útočit na hranici 20 procent. Otázkou je, zda se vrcholu inflace v letních měsících dočkáme, protože jsou stále patrnější sílící tlaky na růst cen potravin a ceny energií, které jsou hlavním tahounem současné inflace, výhledově výrazně klesat nebudou,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. Inflační tlaky by na nákladové straně mohlo brzdit zlevňování ropy, jejíž cena se v posledních dnech dostala pod 100 dolarů za barel.

Naopak hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček je přesvědčen, že nákladovou inflaci, kterou si dovážíme ze zahraničí, se hned tak snížit nepodaří. „Přestože lidé omezují svou spotřebu, růst cen dál zrychluje. Tento vývoj pravděpodobně vyvolá recesi v české ekonomice, která nakonec povede ke zkrocení domácích inflačních tlaků. Dovážená inflace ze zahraničí, která má zdroj především ve vysokých cenách energetických a zemědělských komodit, nás však může trápit po delší dobu,“ sdělil CNN Prima NEWS.

Tagy: