Poslanci kývli na pomoc s drahými energiemi. Horní hranici příspěvku zvýšili na 30 tisíc

Slevový balíček na energie by měl lidem i firmám pomoci překonat energetickou krizi.

Brífink po jednání vlády

Snížit účty za elektřinu a plyn má domácnostem pomoct úsporný tarif, jehož základní obrysy ve čtvrtek schválila Sněmovna. Oproti původnímu vládnímu návrhu rozšířila možnost příspěvku ze státního rozpočtu i na dodávky tepla do bytů. O konkrétní podobě tarifu, kdo ho dostane a kolik bude příspěvek státu činit, bude rozhodovat vláda pravděpodobně na přelomu července a srpna.

Příspěvek na elektřinu a plyn dostanou lidé automaticky. Podpora se nemá vztahovat na víkendové nemovitosti a dobíjení elektromobilů. Horní hranici příspěvku státu u elektřiny a plynu zvýšila Sněmovna stejně jako v případě tepla na 30 tisíc korun, zatímco vláda navrhovala původně 20 tisíc.

Do faktury zákazníka za elektřinu nebo plyn se promítne sleva, kterou stát poskytne ze státního rozpočtu přes operátora trhu obchodníkovi s plynem nebo elektřinou. Ten příspěvek započte ve prospěch zákazníka, a to do záloh nebo do faktury za konečnou spotřebu, sdělil na tiskové konferenci po jednání vlády ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN).

Naopak o příspěvek na teplo budou muset družstva a společenství vlastníků požádat. Bude se to týkat tepla z centrálního zásobování nebo z domovních kotelen.

Na úsporný tarif by vláda mohla vyčlenit 30,6 miliardy korun, z této sumy rozdělí 3,6 miliardy korun mezi domácnosti s domovními kotelnami, které původně v programu podpory nebyly zahrnuty. Příspěvek v rámci úsporného tarifu spolu s odpuštěním poplatku za podporované zdroje by mohl podle Síkely představovat až 16 tisíc korun.

Schválený návrh také reaguje na rozhodnutí vlády z 22. června o odpuštění poplatku za podporované zdroje energie. Ministerstvo průmyslu sdělilo, že návrh hospodářského výboru umožní toto nařízení uskutečnit v praxi. Předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Adamec (ODS) řekl, že placení příspěvku má skončit k 1. říjnu.

Pro zákon hlasovalo všech 115 přítomných poslanců. Podpořila ho i opozice, i když k němu měla výhrady. Schválenou novelu energetického zákona ještě musí projednat Senát a podepsat prezident.

Tagy: