Maďarsko dělá mírovou pseudodiplomacii, říká Lipavský. V čem je schůzka v Bruselu trestem?

Maďarský premiér Viktor Orbán přišel na začátku předsednictví EU s mírovou pseudodiplomacií, řekl před začátkem neoficiálního setkání evropských šéfů diplomacie v Bruselu český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Před novináři také zdůraznil, že Orbán tak činil bez souhlasu členských zemí. Přesunutí schůzky ministrů z Budapešti do Bruselu je prý určitým trestem Rady EU pro předsednické Maďarsko. Lipavský zároveň označil Turecko za významného bezpečnostního partnera.

Podle Lipavského začalo Maďarsko od začátku předsednictví EU činit diplomatické kroky – zvláště v souvislosti s konfliktem na Ukrajině – neslučitelné s oficiální politikou unie. „Dělali mírovou pseudodiplomacii bez souhlasu členských zemí, ovšem jejich jménem,“ sdělil před začátkem akce novinářům.

K TÉMATU: O naší budoucnosti se rozhoduje na Východě, tvrdí šéf Globsecu. Hranice se podle něj už nemění silou

„Šéf diplomacie EU Josep Borrell pojal přesunutí z Budapešti do Bruselu jako určitý trest za tyto kroky. Na druhou stranu je na něm, za jakých podmínek je Rada EU svolána,“ podotkl ministr zahraničí.

„Nevím, jestli si z toho maďarské předsednictví něco vzalo. Od ministrů zahraničí si ale tuto výtku vyslechlo. Jiná setkání Rady EU se v Maďarsku standardně konají, v tomto případě se celá věc zpolitizovala ne příliš šťastným způsobem,“ řekl s tím, že o možném dalším bojkotu Maďarska není dosud nic známo.

V plánu je rovněž schůzka s tureckým ministrem zahraničí Hakanem Fidanem. „Turecko je významný bezpečnostní partner. Očekávám standardní dialog mezi touto zemí a evropskými státy,“ poznamenal a současně připomněl bilaterální návštěvu Turecka, během níž si zástupci zemí potvrdily vzájemné vztahy.

Český šéf diplomacie přiblížil také význam čtvrtečního neformálního setkání evropských šéfů diplomacie. „Na schůzce ministrů nebudeme uzavírat žádné dokumenty, o ničem se nebude hlasovat,“ popsal. Probírat by se měla aktuální témata – ruská agrese na Ukrajině, konflikt na Blízkém východě nebo prezidentské volby v jihoamerické Venezuele, jejichž výsledek EU neuznala.

Tím, že se schůzka nekoná v hlavním městě předsednické země, ztrácí podle Lipavského punc neformálnosti, který je u těchto setkání obvyklý.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Růst platů od září o tři a pět procent? Vyděračské, zuří odbory. S vládou se nedohodly

Podrobnosti připravujeme.

Tagy: