Litevský ministr: Evropa vysílá zprávu o prohře s Ruskem. Lipavský oponoval černými scénáři

Věřím, že ti, kteří se rozhodli omezit dodávky Ukrajině, se připravují na další fázi války. Na neformálním setkání ministrů zahraničí EU v Bruselu to řekl před novináři litevský šéf diplomacie Gabrielius Landsbergis. Evropa podle něj tak dává najevo, že je „připravena s Ruskem prohrát“. Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) zdůraznil, že hovořit o prohře Ukrajiny je součástí černých scénářů. Zmínil také, že ruský imperialismus si klade za cíl zničit celou ukrajinskou národnost.

Landsbergis před začátkem čtvrtečního jednání v Bruselu zdůraznil, že panuje značný rozdíl mezi sliby a konkrétní realizací dodávek pomoci Ukrajině. „Říkáme našim občanům, že jsme bojovníci a děláme, co je správné. Jenže když dojde na konkrétní realizaci dodávek, příběh se liší,“ pronesl před novináři.

K TÉMATU: Ztráta F-16 nad Ukrajinou potvrzena. Pilot zemřel jako hrdina, bojovou akci popsalo letectvo

„Ale je tu ještě jiná zpráva, kterou tímto Evropa dává: Je připravena prohrát. Opravdu doufám, že ti, kteří rozhodují o tom, že se Ukrajině nedodá to, co bylo slíbeno, se připravují na další fázi války. A ta přijde,“ sdělil.

Podle Lipavského jsou tyto teorie o postupu Ruska součástí černých scénářů. „Víme, proč je potřeba Ukrajinu podporovat a víme, jaké jsou alternativy, pokud by přišla o velkou část území. Ruský imperialismus má za cíl zničit celou ukrajinskou národnost, imperiální mašina využije zdroje k další agresi,“ zdůraznil ministr.

Landsbergis podle něj svými slovy navazoval hlavně na opožděné dodávky munice. „Nadále je nezbytné podporovat Ukrajinu, vidíme, že nemá dostatek zdrojů, aby se bránila,“ zdůraznil.

Rovněž zhodnotil jednání o ruské agresi na Ukrajině, které tvořilo první část akce, jako „složité“. Po dobu dvou hodin se ho účastnil i ukrajinský šéf diplomacie Dmytro Kuleba. „Veškeré dodávky domluvené v souvislosti s českou muniční iniciativou běží tak, jak mají. Kyjev tuto pomoc ocenil,“ pronesl ministr zahraničí.

Kuleba rovněž žádal své protějšky o podporu povolení, aby ukrajinské síly mohly útočit na ruské cíle na území agresora. Tuto možnost zdůraznil ráno před novináři i šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

U dodávek munice podle Lipavského neprobíhá větší zpoždění, problém s logistikou nastává prý až v případě protivzdušné obrany. „Těchto systémů je málo a každý si je chrání, protože potřebuje být schopný bránit i svůj vlastní vzdušný prostor,“ řekl šéf české diplomacie.

Zdůraznil také, že Česko jednoznačně stojí za návrhem omezení pohybu ruských diplomatů v Schengenském prostoru. Nyní je prý nutné přesvědčit i ty členské státy, které si takovým krokem nejsou jisté. Pro je například Dánsko, Nizozemsko, Polsko, Rumunsko nebo všechny baltské země.

Součástí neformálního jednání bylo i setkání s tuniským ministrem zahraničí Turecka Hakanem Fidanem. Ministr zahraničí pronesl, že by byl na místě i dialog o zlepšení ekonomických vztahů s touto zemí. Před začátkem akce připomněl, že Turecko je „důležitý bezpečnostní partner.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Invaze do Kurské oblasti svůj cíl nesplnila, tvrdí Šándor. Ukrajinci si sami oslabili hlavní frontu

Tagy:
Litva válka Ukrajina omezení Evropská unie Brusel Jan Lipavský diplomat Rusko munice Rada Evropské unie Josep Borrell Dmytro Ivanovyč Kuleba Gabrielius Landsbergis Schengenský prostor