Ekonom Křeček: Zažíváme energetickou megakrizi. Zastropování cen elektřiny nám uleví

Hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS byl ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček.

360° (909)

Poslední týdny zažíváme doslova energetickou megakrizi. Takto současný stav zhodnotil ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček v pořadu 360°. Avizovaná vládní opatření na příští týden, jehož hlavním bodem je zastropování cen elektřiny v tuzemsku, podle jeho mínění Čechům uleví a pomůže se jim vrátit do stavu, kdy by každý měl problémy ustát s využitím vládní pomoci. Ekonomka Ilona Švihlíková však varuje, že se tím neřeší problém.

Křeček ve vysílání CNN Prima NEWS popsal, že krize má různé části. „První fáze tu byla do července, kdy byly ceny vysoké a nepříjemné, ale v souvislosti s kroky vlády byla situace zvládnutelná,“ řekl ekonom. Mezi pomocné vládní nástroje zmínil úsporný tarif či příspěvek na bydlení.

„Pak jsme tu viděli šokující srpen, kdy se krize vyrojila do nevídaných rozměrů,“ pokračoval Křeček a současný stav označil za „megakrizi“. „Ta už není zvládnutelná předchozími opatřeními,“ dodal ekonom.

Cestu ven vidí právě v avizovaných opatřeních, se kterými má vláda přijít podle svých slov už v pondělí. „To, co bude spuštěno příští týden, nám umožní se vrátit do doby před krizí,“ vysvětlil Křeček. Podle jeho mínění tak dojde na návrat do předešlého krizového stavu, kdy by lidem měly k udržení se nad vodou pomoci vládní podpůrné programy.

„Odmažeme vývoj z posledních měsíců a dostaneme se do situace, kterou víme, jak řešit. Tím krizi překonáme. Všechny parametry budou nastaveny tak, aby domácnosti krizi s využitím státních příspěvků zvládly,“ řekl v pořadu 360° Křeček. Celkové výsledné řešení má být podle něj kombinací tuzemských kroků společně s řešením, které časem představí Evropská unie. „Soubor způsobí, že to bude zvládnutelné,“ shrnul poradce premiéra s tím, že pomoc se dotkne i firem.

Švihlíková varuje před neudržitelným energetickým mixem

Podle ekonomky a pedagožky Ilony Švihlíkové se však neřeší jádro celého problému. „Problém je, že ve chvíli, kdy si zvolíte energetický mix silně závislý na obnovitelných zdrojích, který je nestabilní, dáte k tomu systém emisních povolenek, který je spekulační, tak si Evropská unie vytvořila nástroj, který ji strhává ke dnu,“ popsala Švihlíková.

Ta tak v celé situaci „nevidí žádnou reflexi“. Za klíčové považuje vyřešit hlavní problém, kterým je dle ní právě „neudržitelný energetický mix“. To však platí pro celou Evropu.

    

Zdroj: Peníze.cz - Příspěvek na bydlení  – kalkulačka

Oba ekonomové se ve vysílání CNN Prima NEWS shodli, že velký problém platí ohledně garancí výrobců energií. Považují je za finančně příliš vysoké, tudíž brání novým výrobcům vůbec vstoupit na trh. „Tam nám lítá 1,5 bilionu eur. Tohle je potřeba fundamentálně změnit,“ míní Švihlíková.

Dle slov Křečka si politici Evropské unie problém uvědomují. „Úspěch dnešního (pátečního) jednání je, že si Evropská unie uvědomila, že garance jsou problém a systém se mění,“ zmínil ekonom. Na druhou stranu si však povzdechl, že EU si neuvědomuje „problém s emisními povolenkami“. „Západ nevyslyšel volání Východu,“ poznamenal Křeček.

Tagy: