Síkela má předpoklady, aby v europarlamentu uspěl, řekl Fiala. Věří v důležité portfolio

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Síkela má být eurokomisařem

Jsem přesvědčen, že Jozef Síkela (za STAN) má všechny předpoklady pro to, aby uspěl při výběru členů Evropské komise, řekl premiér Petr Fiala (ODS) na středeční tiskové konferenci. Zároveň uvedl, že věří, že Síkela získá důležité portfolio. Sněmovní výbor pro evropské záležitosti rovněž projednal nominaci a rozhodl, že vláda může Síkelu na eurokomisaře navrhnout.

Vláda se velmi pečlivě, poctivě a důkladně věnovala výběru kandidáta na člena Evropské komise, řekl premiér Petr Fiala (ODS). Zvažovala se tři jména.

„Diskuze ve vládě i výsledné hlasování bylo naprosto jednoznačné. Jozef Síkela získal všechny hlasy členů vlády, čili jeho podpora je jednomyslná, a to není úplná samozřejmost. Jsem přesvědčen, že Jozef Síkela má všechny předpoklady pro to, aby uspěl při výběru členů Evropské komise před Evropským parlamentem a ve všech schvalovacích procesech a abychom s jeho osobou byli schopni získat portfolio, které považujeme za důležité,“ řekl Fiala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Balaštíková chtěla po Haasovi důkazy, že není hůř. Ten vyvracel dvě její tvrzení o rozpočtu

O tom, že Síkela důležité portfolio získá, je Fiala prý přesvědčen z několika důvodů. „Jozef Síkela je ministr, takže má exekutivní zkušenosti. A to hraje důležitou roli z hlediska kvalifikace pro evropského komisaře,“ sdělil Fiala.

Podotkl, že Síkela má ale i další kvality, které při výběru evropského kandidáta na evropského komisaře hrají roli. „Přišel do politiky z byznysu, má zkušenosti s podnikatelským prostředím, s bankovním sektorem, a to je nepochybně výhoda. Kromě toho, že má nadstandardní jazykové kompetence, tak působil řadu let v zahraničí a má tedy zkušenosti i se zahraničním prostředím a nebude mít žádné problémy se v Bruselu aklimatizovat,“ popsal premiér.

Síkela následně Fialovi poděkoval za „lichotivá slova“, která zazněla. Uvedl, že má za sebou více než třicetiletou bankovní praxi, díky čemuž se naučil strategickému řízení a práci s multikulturními a multinárodními týmy v cizojazyčném prostředí. „To je jedna z předností, kterou mohu v rámci Evropské komise nabídnout. Zároveň mi zmíněné aktivity daly poměrně široký vhled do problematiky ekonomik střední a východní Evropy,“ řekl Síkela.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zpackanou digitalizaci lidé vládě spočítají, míní experti. Zmínili i Čunka v čele lidovců

Tagy: