Zpackanou digitalizaci lidé vládě spočítají, míní experti. Zmínili i Čunka v čele lidovců

Šéfredaktor deníku TO Marek Stoniš a politolog Jan Kubáček

Jak dopadne digitalizace?

Nepovedená digitalizace stavebního řízení není jen problémem Pirátů, ale celé vlády. Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom shodli politolog Jan Kubáček a šéfredaktor deníku TO Marek Stoniš. Podle nich to zaplatí občané, vládě to ale spočítají ve volbách. Potíže řeší i lidovci, kterým klesají volební preference. Kubáček nevyloučil, že by se do čela strany mohl vrátit senátor Jiří Čunek.

Nepovedenou digitalizaci stavebního řízení mohl podle Marka Stoniše lépe řešit premiér Petr Fiala (ODS). „On měl šanci do toho vstoupit a opravdu razantně to prostřednictvím nějakého krizového politického managementu řídit. Tím, že to neudělal, je ten problém celé vlády a už se to nedá ani házet na Piráty,“ řekl Stoniš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Munici pro Ukrajinu zaplatíme i z majetku Ruska v EU, řekla Černochová. Zmínila zapojení Česka

Podle něj to vládě občané spočítají v krajských a sněmovních volbách. „Je to opravdu zásadní věc, která poškozuje náš průmysl a hospodářství,“ zdůraznil Stoniš.

Podobně to vidí i politolog Jan Kubáček. „Dopadne to jako vždycky – samozřejmě to zaplatíme my občané. Bohužel Piráti se to pokusí vymlčet, vláda se to pokusí přehlížet a relativizovat a bude se soustředit na jiná témata. Piráti ale mají jednu obrovskou jistotu – cifra bude spočítána a předhazována během příštího roku,“ řekl Kubáček. Dodal, že pro Piráty jde o největší selhání v přímém přenosu.

Převezme Čunek lidovce?

Problém mají nyní i lidovci, kteří se potýkají s poklesem volebních preferencí. Podle senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL) se strana příliš odklonila od konzervativní politiky. Nevylučuje proto, že by na podzimním sjezdu kandidoval na šéfa strany. Odklon od cílové skupiny vidí i Kubáček. „Namísto toho, aby byli ve stávající vládě tou sociálně vlídnou tváří, jak sami na začátku deklarovali, tak částečně z vlastní vůle a částečně proto, že naletěli, se sami stali takovými katy až řezníky. V očích mnoha jsou nyní nejasociálnější stranou v celé pětikoalici,“ sdělil Kubáček. Podotkl, že strana nese rukopis u penzijních změn, u snížení valorizace důchodů a u některých omezení sociálních dávek.

Hlavním důvodem, proč lidovcům klesají preference, je podle Stoniše to, že se nechali zatáhnout do kulturních válek, které jsou jejich voličům cizí. „Podívejte se, co řeší ministr životního prostředí, který nemluví o ničem jiném než o globálním oteplování a Green Dealu, tedy o agendě, která je tradičním voličům úplně cizí,“ popsal Stoniš. Z jejich portfolia se navíc vytratila rodinná politika.

Je tak možné, že by ve vedení KDU-ČSL došlo ke změně a předsedu Mariana Jurečku by mohl nahradit právě Jiří Čunek, který stranu vedl mezi lety 2006 a 2009. „Není to vyloučeno. Na druhou stranu to bude mít velmi těžké. Jiří Čunek nedělá takové ty neplánované hokusy pokusy typu: ‚zkusím a uvidíme, jestli to dopadne‘. Na to už je v politice příliš dlouho,“ řekl Kubáček.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Krize v sociálních službách. Odbory hrozí stávkou, žádají zvýšení platů. Jurečka to odmítá

Tagy: