Šílený „Jágr“ stále v akci. Ikonický bitkař z NHL za sebou i v 51 letech nechává kaluže krve

Fanoušci NHL si jistě vzpomenou na Donalda Brasheara. Neoslnil množstvím gólů, šikovností nebo nápaditostí. Do paměti všech se zapsal především na konci 90. let jako legendární bitkař, který neměl během jedné sezony v nejlepší hokejové lize světa problém nasbírat přes 350 trestných minut. Možná překvapí, že tento vrstevník Jaromíra Jágra stále hraje. A stále se pere.

Za mořem si na statistiky extrémně potrpí. Proto není problém dohledat, že útočník jménem Donald Brashear absolvoval během 16 sezon v NHL 212 bitek, valné množství z nich v dresu Vancouveru Canucks. Hlavně kvůli zálibě v pěstních soubojích končil v hvězdné lize s nasbíranými 2 755 trestnými minutami. Hráčů, kteří by se těšili na střetnutí s americkým tvrďákem neostýchajícím se shodit rukavice, příliš nebylo.

S NHL se rozloučil už v roce 2010 jako hokejista New Yorku Rangers, když mu bylo 38 let. V profesionální kariéře ještě pokračoval a ani teď nelze říct, že už by Brashear uklidil brusle a hokejku  do skříně. V „jágrovském“ stylu stále hraje i v 51 letech, byť na úrovni, která je spíše amatérská.

A i když je pro něj nyní hokej v týmu Wendake Black Jack působícím v kanadské Ligue de hockey Senior Lac au Fleuve (LHSLF) spíše zpestřením volného času, bitkařská krev se v něm pořád vaří. Během víkendového utkání připomněl, co byla a je jeho nesilnější stránka.

Do jednoho ze soupeřů se pustil tak, že na ledové ploše zůstaly krvavé mapy. Na Brasheara – který si zahrál také za Philadelphii Flyers i Washington Capitals – nyní s největší pravděpodobností čeká dodatečný trest.

„To jsou věci, které nelze tolerovat. Mojí zodpovědností je, aby hráči mohli hrát bezpečně. To je naše poslání. Není jiná možnost než jednat,“ cituje komisaře LHSLF Mathieuho Carona web Hockey Beast.

Tagy:
NHL Jaromír Jágr hokej Philadelphia Flyers sport bitka New York Rangers Washington Capitals Vancouver Canucks šarvátka hokej NHL Donald Brashear bitkař Darryl Dawkins