Silná káva i pro Kazachstán. Rusku nepomůže a vojska na Ukrajinu nevyšle

Kazašské demonstrace si podle úřadů vyžádaly už 164 obětí.

Molotovy v Kyjevu

Jeden z nejbližších spojenců Ruské federace dává ruce pryč od invaze na Ukrajinu. Podle americké stanice NBC News Kazachstán odmítl žádost Ruska o pomoc ve válce s Ukrajinou. Bývalá sovětská republika dokonce odmítla uznat i nezávislost samozvaných republik na Donbase.

Když se v lednu v ulicích největšího města Kazachstánu Almaty objevili ruští vojáci, kteří přišli pomoci potlačit tamní nepokoje, jen málokdo pochyboval o silném spojenectví právě mezi touto bývalou sovětskou republikou a Ruskem. Jenže nyní se zdá, že ruská invaze na Ukrajinu byla i na kazašské představitele silná káva.

Kazachstán, jeden z nejbližších spojenců Ruska a jeho jižní soused odmítl žádost Moskvy, aby vyslal vojenské jednotky na Ukrajinu, a připojil se tak k ruské ofenzívě. S odkazem na oficiální představitele Kazachstánu to uvedla americká stanice NBC News.

Kazachstán také podle NBC News odmítl uznat nezávislost samozvané Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Vladimir Putin přitom nezávislost obou regionů na východě Ukrajiny uznal a po potvrzení svého dekretu ruskou Dumou vyslal na Donbas vojáky za účelem zajištění bezpečnosti tamních obyvatel.

Překvapivému postoji tradičního spojence Ruska již vyjádřily podporu také Spojené státy. „Vítáme oznámení Kazachstánu, že neuzná LPR a DLR,“ uvedla v prohlášení Rada národní bezpečnosti. „Vítáme také odmítnutí Kazachstánu vyslat své síly, aby se připojily k Putinově válce na Ukrajině,“ cituje NBC News americkou stranu.

Tagy: