Potlačilo nepokoje v Kazachstánu, teď chce na Donbas. Sovětské NATO se hlásí o slovo

Do Kazachstánu míří i arménské jednotky

Aktuální stav na Ukrajině

Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB), označovaná někdy jako obdoba NATO v prostoru bývalého Sovětského svazu, by mohla vyslat na východ Ukrajiny mírové jednotky. Uvedl to její šéf Stanislav Zas v rozhovoru s agenturou Reuters. Tyto jednotky nedávno potlačily nepokoje v Kazachstánu.

Jednotky by byly nasazeny na území kontrolovaném proruskými povstalci. Situace v těchto dvou neuznávaných republikách, Doněcké a Luhanské, je nyní mimořádně napjatá. Tamní vůdci vyhlásili mobilizaci a vyzvali civilisty k evakuaci do Ruska. Na území přibývá vojenských incidentů, z nichž se navzájem obviňují Ukrajina a separatisté.

Zas v rozhovoru s agenturou Reuters, který poskytl ještě před zahájením evakuace, řekl, že by ODKB mohla na Donbas vyslat mírové jednotky, pokud na tom bude mezinárodní shoda. Uskupení tvoří šest zemí – Rusko, Arménie, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán a Tádžikistán.

„Hypoteticky si to lze představit, pokud bude dobrá vůle ze strany Ukrajiny – je to nakonec její území – pokud k tomu bude mandát Rady bezpečnosti OSN a pokud to bude potřeba a toto rozhodnutí podpoří všechny vlády,“ řekl Zas, který je Bělorus a působí jako generální tajemník ODKB. Prohlásil také, že jediným prostředkem k řešení ukrajinské krize je jednání.

Jednotky ODKB byly povolány v lednu do Kazachstánu, aby tam pomohly potlačit nepokoje vyvolané původně zvýšením cen zkapalněného plynu.

Zas prohlásil, že ODKB má 17 tisíc vojáků připravených k nasazení a čtyři tisíce členů speciálních mírových sil.

Reuters napsala, že nasazení těchto jednotek v Donbasu není teď pravděpodobné, mimo jiné proto, že Západ považuje tuto organizaci za prostředek rozšiřování ruského vlivu – největší kontingent sil tvoří Rusové.

Situace na východní Ukrajině se ale rychle mění, Moskva chce přinutit Kyjev k přímým jednáním se separatisty a zajistit povstalci kontrolovanému území autonomní režim, uvádí Reuters.

Tagy: