Silné bouřky bičují pomezí Čech a Moravy. Stojí na místě, hrozí záplavy, varují meteorologové

Meteorologové varují před blesky.

Počasí (28.5.2024 6:09)

Velmi silné bouřky udeřily v úterý odpoledne v Orlických horách a na pomezí Olomouckého a Pardubického kraje. Podle radarových odhadů přinesly srážky přes 50 milimetrů za hodinu a téměř se nepohybují, informoval Český hydrometeorologický ústav.

„Nad částí východních Čech a západní Moravy se udržuje téměř pásmo velmi silných bouřek, které zde setrvává téměř bez pohybu,“ uvedl ČHMÚ.

V Orlických horách a na pomezí Olomouckého a Pardubického kraje se objevují velmi silné bouřky podle radarových odhadů s...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Tuesday, May 28, 2024

„Při odhadovaných úhrnech, které mohou přesahovat i 50 milimetrů za hodinu, může docházet k rychlému odtoku vody z krajiny, zvednutí hladin menších toků a zatopení níže položených míst,“ varovali meteorologové.

ČTĚTE TAKÉ: Kroupy velké jak vejce krvavě zraňovaly lidi a zabíjely ptáky aneb Z historie krupobití v Česku

Vítr může také vyvracet stromy a působit i rozsáhlejší škody na majetku, výpadky v energetice a problémy v dopravě. Nebezpečí podle odborníků ČHMÚ ale představují také kroupy a blesky. „Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty a kroupami. Je nutno zajistit okna, dveře, skleníky a volně položené předměty. Při řízení vozidla v bouřce je potřeba snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ upozornili.

Středa a čtvrtek by měly být co se týče srážkových úhrnů slabší, déšť nebo přeháňky se budou ale stále vyskytovat na většině území a místy je budou opět doprovázet bouřky.

Výraznější porci srážek pak podle meteorologů můžeme očekávat v pátek, kdy bude pršet na celém území a spadne většinou od jednoho do 20 milimetrů, v bouřkách ojediněle kolem 30 milimetrů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Turbulence se dají předpovědět až 24 hodin dopředu, tvrdí experti. Lze se jim vyhnout?

Tagy: