Silný vítr nás bude trápit dál. Na Česko se řítí bouře Eunice

Silnice popadané stromy

Meteorolog o vichřici i bouři

Po čtvrtečním nevyzpytatelném počasí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) stále varuje před silným větrem i povodněmi. Varování přes vichrem o rychlosti až 90 km/h platí po celé republice. Až druhé povodňové aktivity mohou dosáhnout vodní toky zejména v Královéhradeckém kraji.

V pátek bude zataženo až oblačno, v severovýchodní polovině území zpočátku polojasno. Ojediněle se během dne na většině území objeví déšť, na horách srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat mezi 7 až 11 °C, na horách kolem 4 °C.

Vát by měl zprvu mírný západní vítr o síle 3 až 7 m/s, postupně by však měl k večeru sílit. Stále platí výstraha před větrem o síle 50 až 90 km/h pro celé území Česka, končit by měla k páteční 18. hodině, ČHMÚ však pravděpodobně vydá upřesnění na víkend, ve kterém na silný vítr opět upozorní.

Během víkendu by komplikace mohla přinést bouře Eunice, která s sebou přinese vítr o rychlosti až 90 km/h. „Počasí v následujících dnech ovlivní Eunice, která bude postupovat podobným směrem jako bouře Dudley. Na našem území způsobí silné nárazy větru. Od sobotního odpoledne by však síla větru měla slábnout,“ uvedl meteorolog ČHMÚ Josef Hanzlík.

Po čtvrtečním řádění bouře Dudley dosud bez proudu zůstává zhruba 12 tisíc domácností. Energetici předpokládají, že se poruchy podaří odstranit během pátku. Stejně tak je po silném větru zprovozněna většina železničních tratí, stále se ale nejezdí vlaky mezi Chebem a Aší a na Vysočině mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem.

Stále také platí výstraha před povodněmi. Po čtvrtečním dešti zůstávalo v pátek nad ránem na třetím, tedy nejvyšším povodňovém stupni pouze Labe ve Stanovicích na Trutnovsku. Nejnižší stupeň hlásí několik dalších měřicích stanic na horním Labi, Metuji a Jizeře. První stupeň povodňové aktivity platí na Vsetínsku už jen na Velké Stanovnici pod vodní nádrží v Karolince. Výstraha před vzedmutím hladin řek trvá do poledne a týká se severovýchodu Čech.

V noci na sobotu bude zataženo až oblačno, místy, postupně jen ojediněle přeháňky, od severozápadu na horách srážky sněhové. Postupně bude v severozápadní polovině území polojasno. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 5 až 1 °C, na Moravě a ve Slezsku místy kolem 6 °C. Vát by měl čerstvý západní až jihozápadní vítr o síle 7 až 12 m/s s nárazy 15 až 25 m/s (50 až 90 km/h), na horách kolem 30 m/s (110 km/h).

Sobota se ponese v duchu proměnlivé oblačnosti, ojediněle se objeví přeháňky, na horách srážky sněhové. Večer bude v Čechách přibývat oblačnosti od severozápadu. Nejvyšší teploty vystoupají na 4 až 8 °C, na jižní Moravě až k 10 °C. Vát bude čerstvý západní vítr 7 až 12 m/s s nárazy 15 až 25 m/s (50 až 90 km/h), na horách kolem 30 m/s (kolem 110 km/h), večer však bude slábnout a měnit se na jihozápadní.

Tagy: