Sinvárovu smrt potvrdil i Hamás, měl zemřít v boji. Propustit rukojmí hnutí odmítá

Šéf hnutí Hamás Jahjá Sinvár je po smrti, Izrael oznámil jeho eliminaci 17. 10. 2024.

Sinvárovu smrt potvrdil Hamás

Palestinské teroristické hnutí Hamás v pátek potvrdilo smrt svého vůdce. Jeho zástupce pro Pásmo Gazy a hlavní vyjednavač Chalíl Hajjá uvedl, že Jahjá Sinvár byl zabit v boji. V televizním vystoupení současně prohlásil, že Hamás přesto nepropustí zadržované izraelské rukojmí, dokud nebude uzavřeno příměří v Pásmu Gazy. Informovaly o tom světové agentury.

Sinvára zabili izraelští vojáci ve středu při běžné operaci v Rafáhu na jihu Pásma Gazy, izraelská armáda jeho smrt potvrdila ve čtvrtek večer.

K TÉMATU: Zemřel s čtvrtmilionem u křesla. Po roce hledání zabili Izraelci Sinvára při náhodné akci

„Truchlíme nad smrtí velkého vůdce, bratra a mučedníka Jahjáa Sinvára,“ řekl Hajjá ve videu, které odvysílala stanice Al-Džazíra. Současně prohlásil, že Sinvárova smrt hnutí jen posílí a to bude pokračovat v úsilí za naplnění ambicí palestinského lidu.

„Tito zajatci se k vám nevrátí, dokud neskončí agrese proti našemu lidu v Gaze a dokud se Izrael zcela nestáhne z tohoto území,“ řekl Hajjá s odkazem na zhruba stovku zbývajících rukojmích, které Hamás unesl při loňském teroristickém útoku a které dosud zadržuje na území Pásma Gazy. Návrat rukojmích podmínil také propuštěním palestinských vězňů z izraelských věznic.

Sinvár byl považován za hlavního strůjce bezprecedentního teroristického útoku na jižní Izrael z loňského 7. října, při němž palestinští ozbrojenci v pohraničí pozabíjeli na 1 200 lidí, většinou civilistů, a 251 dalších odvlekli do Gazy jako rukojmí. Odvetná izraelská vojenská operace v Pásmu Gazy s cílem zničit Hamás i jeho vedení si podle úřadů Hamásu od loňského října vyžádala životy přes 42 tisíc Palestinců, včetně ozbrojenců i civilistů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: USA posílají Izraeli unikátní raketový systém, mají jich jen sedm. Co všechno dokáže THAAD?

Tagy: