Zemřel s čtvrtmilionem u křesla. Po roce hledání zabili Izraelci Sinvára při náhodné akci

Záběr z izraelského dronu, který zachycuje poslední okamžiky Sinvára.

Poslední záběry teroristy Sinvára před smrtí. Obklíčen v troskách budovy mrštil klackem po dronu

Izraelská armáda po roce intenzivní snahy zpravodajských služeb a vojáků zlikvidovala vůdce Hamásu v Pásmu Gazy – Jahjáho Sinvára. Vojáci paradoxně nezabili teroristu při plánované operaci, ale během náhodné přestřelky. Web Sky News popsal, jak ke smrti Sinvára došlo.

Vrchní strůjce a plánovač teroristického útoku Hamásu na Izrael 7. října loňského roku je po smrti. Jahjá Sinvár se dlouhá léta skrýval v podzemních chodbách pod Pásmem Gazy, v posledním roce z nich prakticky nevycházel. Poslední výprava vůdce Hamásu v Gaze za slunečním světlem ho stála život.

ČTĚTE TAKÉ: Eliminace šéfa Hamásu dává šanci míru, říká Biden. Podle Fialy jde o dobrou zprávu

Izrael často hovořil o Sinvárovi jako o „chodící mrtvole“. Terorista patřil mezi hlavní cíle armády i zpravodajských služeb. Přesto k jeho zabití nedošlo při plánované a promyšlené operaci. Sinvár zemřel při náhodné přestřelce.

Úkryt v ruinách

Podle webu Sky News se všechno seběhlo ve středu. Vojáci izraelské armády hlídkovali v oblasti uprchlického tábora Tal al-Sultán, který se nachází ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Najednou se před nimi objevila trojice příslušníků Hamásu, kteří po vojácích měli začít střílet.

Izraelská armáda palbu mohutně opětovala. Trojice teroristů se rozdělila a rozutekla se. Jeden z nich uprchl do blízké rozbořené budovy. Izraelci na ni začali střílet rakety, přidala se i palba z tanku. Do budovy vlétl dron a zachytil poslední momenty jednoho z teroristů na zaprášeném křesle, který po stroji mrštil cosi, co připomínalo dřevěnou tyčku.

Až druhý den se Izraelci podle BBC vrátili, aby těla tří zlikvidovaných teroristů prohledali a zjistili, zda neukrývají nástražná zařízení. Při ohledání Izraelci pojali podezření, že by jeden z mrtvých mohl být Sinvár.

„Mrtvola však zůstala na místě kvůli podezření na nástražný výbušný systém, byla z ní odebrána část prstu, kterou následně odeslali k testování. Tělo bylo nakonec převezeno do Izraele později téhož dne, když byla oblast zabezpečena,“ popsala BBC.

Podezření se potvrdilo. Oním mužem, kterého Izraelci zabili při náhodné přestřelce, byl Sinvár. S největší pravděpodobností po čase vylezl z tunelů, aby se přemístil na bezpečnější místo. A zrovna natrefil na izraelskou patrolu. Žádnou po zuby ozbrojenou ochranku s sebou neměl.

Web Sky News poznamenal, že když jednotky vstoupily do budovy, ve které Sinvár zemřel, nalezli u něho zbraň, neprůstřelnou vestu a 40 tisíc izraelských šekelů (čtvrt milionu korun). Šekel je zákonným platidlem v Pásmu Gazy, platí se tam neoficiálně i egyptskou librou.

Konec Sinvára = konec války?

Zabití Sinvára teď podle odborníků otevírá možnost pro ukončení konfliktu mezi Hamásem a Izraelem. Podle CNN bude záležet na tom, jak se k situaci postaví židovský stát. A také bude hrát roli, kdo se stane nástupcem Sinvára. Většina potenciálních kandidátů ale zastává vůči Izraeli velmi tvrdý postoj.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už naznačil, že zabitím Sinvára válka nekončí.

„Musíte převzít kontrolu nad civilní infrastrukturou, abyste zbavili Hamás jeho autority a legitimity v očích Gazanů. Měli bychom spolupracovat s Emiráty, se Saúdy, s Američany a s Palestinci – jinými než se členy Hamásu – a řešit, jak dál,“ komentoval situaci pro CNN výzkumník z telavivské univerzity Uzi Rabi.

Také v izraelském kabinetu ale zuří dohady o tom, jak dále postupovat. Řada členů vlády nadále požaduje po Netanjahuovi tvrdý přístup k Hamásu a pokračování války.

Mnozí Izraelci naopak proti premiérovi protestují a žádají okamžité příměří a výměnu zajatců. Ke stejnému závěru budou Izrael hnát i spojenci v čele s USA. Přesto se doposud neobjevují signály, že by měla válka v Gaze, natož na Blízkém východě, v blízkých dnech končit.

PODÍVEJTE SE: Smrt Sinvára je začátek konce války. Osa teroru se hroutí, prohlásil Netanjahu

Tagy: