Sirupy, tobolky i čípky. V Česku chybí léky pro děti, kdy je lékárny dostanou?

V lékárnách chybí některé léky pro děti.

V lékárnách chybí některé léky pro děti

V některých lékárnách chybí dětské léky. Především pak ty s ibuprofenem, na horečku a bolest. K obnovení dodávek by mělo dojít až v průběhu posledního čtvrtletí letošního roku.

Výpadek má dlouhodobě naprostá většina dětských verzí Nurofenu. Jedná se zejména o sirupy s příchutí, žvýkací tobolky, ale například i čípky ve verzích pro děti od tří měsíců.

„Od doby, co vypukla válka na Ukrajině, došlo z důvodu nekontrolovatelného nakupování Nurofenu, Ibalginu a dalších věcí pro děti k vyprázdnění zásob u dodavatelů,“ popsal vedoucí lékárník Benu Adam Socha.

Některé léčivé přípravky se budou do lékáren opět doplňovat. Například Nurofen pro děti bude opět na trhu postupně od září. „Postupně bude docházet k obnovení dodávek všech lékových forem, které se používají pro děti. Předpokládám, že to bude i období, kdy je nějaká zvýšená nemocnost a nachlazení, kdy se právě tato léčiva u dětí používají,“ informovala ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

Důvodem jsou dovolené

Léky je možné nahradit za jiné, které obsahují léčivou látku paracetamol. „Paralen nebo Panadol zatím ještě dostupné jsou, ale v tuto chvíli jsem sledoval dodavatelské zásoby a už vidím, že tam jsou také výpadky, takže je možné, že do pár týdnů dojdou zásoby i na lékárnách,“ uvedl Socha.

„My si zatím umíme poradit a dokážeme poptávku uspokojit v podobě naší vlastní značky,“ prohlásila odborná zástupkyně lékárny Dr. Max Daniela Vondráčková.

Poptávka o léky pro léčbu horečky a bolesti je podle lékárníků v létě vyšší především kvůli dovoleným. „Nejde o akutní případy, že by děti měly horečky nebo to souviselo třeba s covidem, ale lidi si prostě na dovolenou s sebou chtějí něco vzít,“ vysvětlila Vondráčková.

Zásoby budou doplněné do listopadu, poté už by se měl stav léků na trhu stabilizovat.

Tagy:
léky Irena Storová Státní ústav pro kontrolu léčiv obnovení děti lékárny Česko ruská invaze na Ukrajinu tobolka Dr. Max Lékárna Nurofen