Lékárny na suchu. Řada přípravků není, další zdražují. Zasáhnout se chystá ministerstvo

Výpadkům léků a jejich zvyšování cen se lidé v současné době nevyhnou.

Léky zdražují a nejdou

Výpadky některých léků a také zvyšování cen – tomu se v lékárnách nevyhneme. Ceny léků na předpis reguluje stát, ale do cen volně prodejných přípravků ministerstvo zdravotnictví zasáhnout nemůže.

Několik lékáren musel obejít i Martin. Potřebuje antibiotika proti streptokokovi pro svou manželku. „Bohužel ve dvou lékárnách je neměli. Takže jsem rád, že tady měli aspoň jedno balení,“ podotkl. Vedoucí Lékárny U krále Jiřího Jana Skočková uvedla, že se antibiotika dají nahradit dalšími generickými přípravky, není jich však mnoho.

„Spousta z nich je také ve výpadku,“ doplnila. Dlouhodobé výpadky mají však i léky, které se jen tak nahradit nedají. Lidé proto musí chodit od lékárny k lékárně a zjišťovat jejich zásoby. „Je pravdou, že výpadky jsou čím dál tím častější. Máme malé děti a třeba čípky od nurofenu, které jim fungují nejlépe, nejsou k sehnání,“ dodal Martin.

Lékárnice Andrea Neckařová doplnila, že chybí i Ibalgin, a to v podobě čípku i jako sirup pro děti. Kromě nich mají výpadek třeba antibiotické oční kapky, některé léky pro pacienty s leukémií, přípravky na Parkinsonovu chorobu, některé typy antidepresiv anebo třeba Endiaron.

Ministerstvo chystá novelu

„Stejná účinná látka jako Endiaron na trhu není, ale jsou věci na průjem, kterými ho můžeme nahradit, a to na probiotickém principu, klasicky jako živočišné uhlí,“ sdělila Neckařová. Prezident České lékárnické komory Aleš Krebs vedle toho vzkázal, že o chybějícím přípravku se nyní dozví až přímo v lékárně. „Poté se snažíme informovat lékaře v okolí,“ pokračoval.

I to by se mohlo změnit – o výpadku by věděl už lékař, který píše předpis. „O změně lze hovořit ve smyslu snahy o zjednodušení procesu, tedy způsobu, jakým budou lékařům tyto informace poskytovány,“ informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Ministerstvo vedle toho připravuje novelu, která by měla výpadkům zabránit nebo je aspoň omezit. „Na konci srpna chceme mít hotový draft, jak to udělat,“ doplnil Jakub Dvořáček, náměstek ministra zdravotnictví. Kromě toho pacienti musí čelit postupnému zdražování, a to i o deset procent. Toho si všímají nejen zákazníci, ale také lékárníci, kteří každé ráno dělají příjem léků.

Tagy: