Situace je skutečně vážná. Vláda musí pomoci i střední třídě, vyzývá Fialův poradce

Ekonom Štěpán Křeček

Co na to vaše peněženka 22.8.2022

Je stále vládní pomoc českým občanům cílená, nebo už de facto celoplošná? Část expertů kabinet kritizuje za to, že například pětitisícový příspěvek na dítě obdrží i občané, které krize bezprostředně neohrožuje. Ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček v reakci na to uvedl, že jde o mimořádnou situaci. Proto považuje za nutné pomáhat i střední třídě. Řekl to ve vysílání CNN Prima NEWS v novém formátu pořadu Co na to vaše peněženka.

„Mnozí ekonomové tvrdí, že by pomoc měla být co nejvíce cílená. Skutečně si myslím, že když se potýkáme s méně vážnou krizí, cílená pomoc by měla být prioritou. Jenže teď žijeme opravdu v jedné z nejsložitějších dob v novodobé historii ČR,“ řekl Křeček. Podle něj je pochopitelné, že v současnosti mnoho českých občanů není spokojených, jelikož se jim snižuje životní úroveň.

„Proto jsem přesvědčen, že pomoc má být zacílená i na střední třídu, abychom zabránili propadu životní úrovně. Krize je tak vážná, že pomoc se musí rozšířit, což podle mě vláda dělá. Například skrz úsporný tarif či pětitisícový příspěvek na dítě. Vím, že je to drahé a můžou přijít inflační tlaky, ale podle mě je to nutné,“ doplnil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jedním z expertů, který v době krize není příznivcem „sypání peněz do ekonomiky“, je například ekonomka Jana Matesová. „Už vůbec nepodporuji systém ‚udržme si životní úroveň, kterou jsme měli předtím‘. To není pomoc zadarmo. Bude nás to v budoucnosti stát mnoho. Tudy pomoc nemůže vést, na to bychom strašně doplatili,“ varovala.

Přesto připustila, že je třeba rostoucí ceny nějak krotit, a to především v oblasti energií: „Jsou třeba zásahy proti zneužívání tržní síly čí důsledné sledování marží. Nesmíme nechat dodavatele, aby nás zkoušeli, co ještě vydržíme. Bude i potřeba mezinárodní dohoda, jak budeme jako EU stanovovat ceny elektřiny,“ zdůraznila.

Nový formát pořadu Co na to vaše peněženka můžete nyní sledovat každý den od pondělí do čtvrtka, a to vždy od 18 hodin na CNN Prima NEWS.

Tagy: