Dětští pediatři nechtějí sloužit na pohotovostech. Situace je kritická, zoufají si primáři

Situace na dětských pohotovostech je podle primářů kritická.

Primáři varují před kritickou situací na dětských pohotovostech

Pod otevřený dopis ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) se podepsalo 56 primářů dětských oddělení napříč republikou. Varují před kritickou situací na dětských pohotovostech, kde podle nich praktičtí lékaři pro děti a dorost nechtějí sloužit. V dopise se píše, že se mladí pediatři brzy poté, co si zřídí vlastní praxi, přestávají na pohotovostních službách podílet. Ti, kteří dopis podepsali, chtějí, aby s tím ministr něco udělal.

Ivan Peychl, primář dětského oddělení z Fakultní nemocnice Bulovka, tvrdí, že se situace na dětských pohotovostech posledních 20 let zhoršuje a v poslední době začíná být neúnosná. „Postupem času se praktičtí lékaři začali plíživě vyvlékat z povinnosti sloužit na pohotovostech. V současné době je valná většina pediatrů, kteří služby neslouží,“ řekl Peychl CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Nedůvěra v ministra Válka. Neustále něco slibuje, ale skutek utek, kritizuje Kubek

Podle dotazníkového šetření primáře Peychla má problém obsadit služby 75 procent dětských pohotovostí v republice. „Já si nemyslím, že pediatři nechtějí sloužit na pohotovosti, někteří sloužit nemohou,“ uvedl k problému ministr Válek.

„Situace je komplikovaná. Praktičtí dětští lékaři musí po službě být ráno ve své ordinaci, což znamená, že po odpracované směně nemají odpočinek,“ vysvětlila Hana Cabrnochová, praktická lékařka pro děti a dorost.

Neochota pediatrů podle primáře Peychla vytváří začarovaný kruh, který nutí nemocniční specialisty k přesčasům na pohotovostech. Například ve Fakultní nemocnici Bulovka je 13 pediatrů z okolí ochotných sloužit na dětské pohotovosti. Mnoho z nich už je ale v pokročilém věku, a pokud i oni přestanou sloužit, bude provoz pohotovosti podle primáře Peychla ohrožen.

„Přibývá i takových dnů, kdy musíme na dveře pohotovosti pověsit cedulku, že tam není nikdo, protože lékař třeba na poslední chvíli nemohl přijít a sami jsme už nikoho jiného nesehnali,“ dodal Peychl.

Podle Cabrnochové je v Česku příliš hustá sít dětských pohotovostí. „Ty pohotovostní služby by měly být při dětských odděleních jako takzvaná oddělení urgentních příjmů,“ nechala se slyšet. Jenomže podle primáře Peychla i na urgentních příjmech budou potřeba pediatři – praktici.

PODÍVEJTE SE: Ministr Válek je dlouhodobě pod palbou kritiky. Situaci zatím ale ustál

Tagy: