Přesná trefa Ukrajinců. Zrno popsal, jak laciný dron zasáhl ruskou zbraň za půl miliardy

Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno na Ukrajině

Útok Ukrajinců na Rusko

Ukrajinský sebevražedný dron si připsal velký skalp, sestřelil ruskou helikoptéru Mi-28. Záběry z jeho zásahu se šíří na sociálních sítích. „Zatímco ukrajinský dron stojí asi osm tisíc korun, hodnota helikoptéry se odhaduje na 400 až 500 milionů,“ porovnal ceny reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Ukrajinci v noci na středu vypustili nad ruskou Kurskou, Voroněžskou, Belgorodskou a Rostovskou oblast několik dronů. Útok byl podle reportéra CNN Prima NEWS Matyáše Zrna součástí operace, kdy se ukrajinským jednotkám podařilo uchytit se v příhraničí a obsadit tři vesnice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češi a Ukrajinci měli společné hlavní město i parlament, připomíná výrobce dronů z Drohobyče

Podotkl, že se podařilo zasahovat nejen pozemní cíle, ale také sestřelit vrtulník. „Pokud vím, jde o první případ, kdy sebevražedný dron zasáhl ruskou bitevní helikoptéru Mi-28,“ sdělil Zrno.

Helikoptéru podle něj sestřelil dron, který stojí asi osm tisíc korun a je z velké části vyroben na 3D tiskárně. „Z jedné strany je baterie jako pohonná jednotka, z druhé nějaká trhavina. Tato věcička za osm tisíc zničila bitevní helikoptéru, jejíž výrobní cena se odhaduje na nějakých 400 až 500 milionů korun,“ popsal reportér.

O sestřelení vrtulníku Mi-28 informuje na sociální síti například mediální projekt Nexta. Jak závažné poškození helikoptéra utrpěla, není jasné. Web mil.in.ua ale informoval, že po útoku se posádce podařilo letoun odklonit a přistát.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ruská armáda je schopná jen banálních útoků, řekl Just. Popsal, do čeho Kreml investuje

Tagy:
dron Ukrajina vrtulník Rusko Matyáš Zrno Ozbrojené síly Ruské federace Mi-28