Obrana ukrajinského města držela roky, rozpadla se během dnů. Mohlo za to jediné rozhodnutí

Ukrajinská armáda z posledních sil drží strategické město Toreck, jehož pád by způsobil, že se ruská vojska dostanou na dostřel dalším početným aglomeracím. Ukrajinci bojují o Toreck od počátku války, situace se tam ale prudce zhoršila po nedávném rozhodnutí o rotaci vojáků. List The New York Times popsal, jak k tomu došlo.

Toreck (do roku 2016 zvaný Dzeržynsk) a Časiv Jar jsou dvě města na východě Ukrajiny, která jsou pod enormním tlakem ruské armády, ale nadále drží naděje obránců. Z obou aglomerací už zbyly jen trosky, většina civilistů utekla pryč.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina už má vymodlené letouny F-16. Experti upozornili na problémy, které stíhačky mají

Obrana těchto měst, jejichž ztráta by dostala další oblasti na dostřel ruských děl, je propojená a ukrajinské velení úzkostlivě hlídá, kde je zrovna potřeba větší podpora. Stejně jako v květnu, kdy se zkáza Torecku dostala do další nepříjemné kapitoly.

Změna způsobila problémy

Toreck čelí bombardování od začátku války a téměř celý poslední rok ho bránila velezkušená 24. ukrajinská brigáda, která vznikla už v roce 1992. Zkušeným vojákům se dařilo obranu města držet.

„Zákopy byly hluboké, dobře organizované, kontrolní stanoviště byla dobrá a všechno fungovalo. Rozuměli jsme nepříteli, chápali jsme jeho pohyb a věděli jsme, jak na něj reagovat,“ řekl pro list The New York Times osmatřicetiletý Petro Ljachovyč, starší seržant 2. praporu 24. mechanizované brigády.

Pak se ale něco pokazilo. A tím „něčím“ bylo oznámení o rotaci vojáků. Ukrajinské velení dospělo k názoru, že se více než Toreck hroutí město Časiv Jar a nejzkušenější vojáci z 24. brigády proto dostali rozkaz, aby se přemístili tam.

Obrany Torecku se naopak chopila 41. mechanizovaná brigáda, která dříve bránila Časiv Jar. Rozhodnutí o rotaci se setkalo s kritikou z řad ukrajinských vojáků. Původní obránci Torecku varovali, že se blíží ruský útok a může být nebezpečné měnit vojáky v tak citlivou dobu. Nikdo je ale neposlouchal.

„Takové střídání jednotek může být velmi nebezpečné. Trvá nějakou dobu, než se jednotky seznámí s novým terénem. I při úspěšném provedení jsou tam okamžiky akutní zranitelnosti,“ vysvětlil americký list.

Pár dní změnilo vše

Co předpovídali ukrajinští harcovníci, se skutečně stalo. Dva dny po rotaci Rusové na Toreck zaútočili. Téměř okamžitě bylo podle ukrajinských vojáků jasné, že 41. prapor není na obranu Torecka připraven, protože nezná terén. Velitel brigády byl také kritizován za vydávání nejasných rozkazů a za to, že nereagoval rychle na měnící se situaci. Samotná 41. brigáda se ale brání a kritiku vnímá jako snahu zdiskreditovat vojáky z této skupiny.

Za zhoršením situace v Torecku také nemusela stát jen nezkušenost, ale i malý počet vojáků. Početní nevýhoda ostatně trápí Ukrajince na mnoha úsecích fronty.

V současnosti město Toreck už 41. brigáda nebrání. Ukrajina na místo povolala své nejlepší brigády, aby se pokusily stabilizovat situaci. Vojáci, kteří nyní v oblasti bojují, uvedli, že hodnocení toho, co se pokazilo, nechají na ostatních a soustředí se na zadržení útočících Rusů.

„Zatímco se Toreck brání, ostatní města mohou žít víceméně normálním životem,“ řekl jeden z nich.

List Pravda v pondělí upozornil, že ruské jednotky už postoupily na předměstí ostřelovaného města.

VIDEO: Hromada padlých u Pokrovsku. Ruské ztráty jsou masivní, okupanti však postupují

Tagy: