Škole v Bílině knížecí rady nepomohou. Problémové má řešit i policie, říká psycholog

Základní škola Za Chlumem v severočeské Bílině bude pod zostřeným dohledem

Co podle psychologa platí na problémové děti?

Problémy dětí na Základní škole Za Chlumem v Bílině by se daly vyřešit jen intenzivní spoluprací všech orgánů. „Knížecí rady“ podle psychologa Václava Mertina nepomohou. Žáky na půdě školy terorizuje skupina agresivních dětí, obavy z nich mají spolužáci, učitelé i rodiče.

Fyzické útoky, nadávky, vyhrůžky i drogy. Nejen to jsou problémy Základní školy Za Chlumem v severočeské Bílině. Agresivita některých žáků je natolik vážná, že se mnozí rodiče nechtějí posílat do školy své děti a obavy chodit do práce mají dokonce i učitelé.

Podle starostky Bíliny Zuzany Schwarz Bařtipánové (ANO) je na vině špatný systém. Pokud problémové děti pošle škola do středisek výchovné péče, brzy se vrátí. Podle psychologa Václava Mertina bychom problémy neměli svádět na inkluzi, řekl to ve vysílání CNN Prima NEWS.

Změna ústavního zákona

„Základ je nastavení školského zákona. S rodiči dětí není možné jednat, za jakých podmínek je možné vzdělávat dítě ve škole, protože školní docházka je povinná. Musel by se změnit ústavní zákon,“ poukázal na zřejmě nepřekonatelnou překážku.

Pokud je problémových dětí víc, musí fungovat celý systém a nejen vzdělávací. „Máme orgán sociálně právní ochrany dětí, policii, neziskové organizace. Nedá se to vyřešit knížecími radami,“ apeloval Mertin.

Změn se podle něj dá docílit jen intenzivní a dlouhodobou prací na místě. „Příslušníci jednotlivých oblastí by měli naklusat,“ míní. Vedení města už zajistilo sociální pracovníky, kteří mají pomáhat při komunikaci s rodiči.

„Je to určitě dobře, ale měli bychom uplatňovat všechny formy, které nám dává právní řád. Stát by měl ukázat, že mu záleží na vzdělání a bezpečí dalších dětí i učitelů,“ vysvětlil psycholog s tím, že celá věc musí být pro učitele, žáky i jejich rodiny velmi náročné.

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) se v příštích dvou měsících chystá do školy na nečekanou návštěvu. „Nevím, co přesně ministr uvidí. Je rozdíl mezi pondělím a pátkem, kdy některé děti, co dělají problémy, mají prodloužený víkend a nechodí. Snad pan Gazdík pohovoří i se samotnými pedagogy. Slyšet vše přímo od nich je opravdu strašlivé,“ popsala ve vysílání CNN Prima NEWS starostka Schwarz Bařtipánová.

Tagy: