Školním obědem od státu se otrávilo už 360 lidí. Projekt indonéského prezidenta budí vášně


Více než 360 lidí v Indonésii onemocnělo poté, co snědlo bezplatný školní oběd, informovala agentura Reuters. Úřady nařídily přezkoumání vzorků kontaminovaných potravin a dočasně přerušily jejich výdej. Jedná se o dosud největší případ otravy jídlem, který je spojován s programem bezplatných obědů indonéského prezidenta Prabowa Subianta.

O otravě, k níž došlo ve městě Sragen ve střední Jávě, média informovali tamní úředníci ve čtvrtek. Šéf tamní vlády Sigit Pamungkas agentuře Reuters sdělil, že onemocnělo celkem 365 osob a vzorky kontaminovaného jídla byly poslány na rozbor. Vláda je podle něj připravena uhradit veškeré lékařské výlohy spojené s otravou.

ČTĚTE TAKÉ: Páchnoucí maso, plesnivé knedlíky a játra plná hmyzu. Inspekce varuje před oblíbenou restaurací

Kontaminovaným obědem byla pravděpodobně kurkumová rýže, omeleta, smažený tempeh, salát z okurek a nakrájené jablko z tamní centrální kuchyně, které byly následně rozvezeny do několika škol. „Požádali jsme o dočasné zastavení distribuce potravin z této kuchyně, dokud nebudou k dispozici výsledky laboratorních testů,“ doplnil Pamungkas.

Jeden z postižených žáků Reuters vypověděl, že ho v noci trápily bolesti hlavy a průjem. Na obdobné příznaky si na sociálních sítích měli stěžovat také jeho spolužáci.

Kontroverzní program

Program bezplatných jídel je jedním z klíčových bodů programu boje s podvýživou prezidenta Prabowa Subianta, píše BBC. Ambiciózní projekt, jehož cílem je zajistit stravu pro 80 milionů školáků, ale od jeho počátku provází kontroverze.

Kritici vyčítají astronomické náklady, odhady hovoří o v přepočtu zhruba 586 miliardách korun, které zatěžují státní rozpočet a kvůli nimž musely být sníženy rozpočty několika ministerstev. Další pochybnosti panují okolo kvality potravin. Od spuštění programu v lednu letošního roku se otrávilo již více než tisíc lidí po celé zemi.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jak se při letním grilování vyhnout chybám? Důležitá je teplota i výběr masa, radí experti