Skončí respirátory ve školách a obchodech? Názory jsou různé, rozhodne se za týden

Žena s respirátorem v autobusu.

Život bez roušek a respirátorů?

Život bez roušek a respirátorů? Pokud se bude epidemie vyvíjet příznivě a proočkovanost dosáhne alespoň 75 procent, mohli by Češi odložit roušky v obchodech nebo ve školách. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové se o tom rozhodne už začátkem příštího týdne.

Na místech, kde se potkávají žáci z celé školy, jsou roušky povinné. „Uvítala bych srovnání opatření, protože jdou proti sobě, že děti musí mít na chodbách roušky, ale ve smíchaných kroužcích ne,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS ředitelka ZŠ Sadská Blanka Žánová.

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové by se ale pravidla ve školách mohla změnit. O dalším nošení ochrany dýchacích cest se rozhodne příští týden na základě počtu nakažených. Někteří ředitelé jsou s ohledem na loňské zkušenosti spíše opatrní. „Informace mě překvapila. Nerada bych, aby se opakovala podobná situace jako loni touto dobou,“ varovala ředitelka pražské 2. ZŠ Eden Jana Churáčková.

Zmírnění režimových opatření nahrává také zvyšující se proočkovanost. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) chybí k odložení roušek na veřejnosti devět procent naočkovaných Čechů. „Abychom se mohli bavit o kompletním zrušení opatření, potřebujeme mít proočkovanost vyšší. Proto se bavíme o proočkovannosti aspoň 75 procent,“ upřesnil Vojtěch.

Někteří odborníci ale s ministrem polemizují. „Nevím, kde k tomu číslu došel a kdo mu ho poradil,“ divil se ředitel Biologického ústavu Akademie věd Libor Grubhoffer. Přestože se proočkovanost v Česku zvyšuje, začíná mírně narůstat i počet nakažených nemocí COVID-19.

Čeká nás podzim, roušky jsou potřeba

Epidemie podle šéfa ÚZIS Ladislava Duška mírně zrychluje. To je nejlépe vidět na takzvaném reprodukčním čísle, které je vyšší než 1,2. Za víkend přibylo 334 případů, což je zhruba o sto více než předešlou sobotu a neděli. Dušek to vysvětluje otevřením škol, nemocní jsou pak podle něj hlavně mezi lidmi do 40 let.

Podle Grubhoffera nás čeká podzimní počasí, během kterého i loni pandemie zesílila. Je tak zastáncem toho, aby respirátory zůstaly alespoň v hromadné dopravě a vnitřních prostorách.

Tagy: