Kolaja: Piráti jsou hrází proti konzervativcům a extremistům. Fandí nám i starší generace

Marcel Kolaja

Mach řekl, jak by chtěl zrušit Green Deal

Piráti jsou jedinou autenticky liberální stranou v Česku. Jsme hlavní hrází proti konzervativním, extremistickým a populistickým snahám. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl lídr Pirátů do eurovoleb Marcel Kolaja. Kromě jiného se rozpovídal o sporu, který strana vede se Starosty o nominaci kandidáta na českého eurokomisaře. Co říká na sólovou kampaň Mikuláše Ferjenčíka? A proč mu vadí takzvané Debaty bez cenzury hnutí STAN?

Jak zatím hodnotíte předvolební kampaň?
Finišujeme naši kontaktní kampaň. Jezdíme mezi lidi po celém Česku, což mě moc baví. Jasně vidím, že nejen mladí nám fandí, ale i mnoho zástupců starší generace. Ti často říkají, že máme vydržet, jelikož jsme jediná strana, v níž mají důvěru.

Snažíme se být během kampaně zábavní a brát celou věc s humorem a nadhledem, o čemž vypovídá naše heslo: „S Piráty se bavíš“. Máme růžové auto, kterému říkáme „Pinkára“. Moc si kampaň užívám a jsem rád, že experti ji hodnotí pozitivně. V našem předvolebním spotu jasně říkáme, čeho chceme docílit, což zdaleka neplatí u všech stran. Máme i vlastní politický sitcom, možná se v něm některé politické subjekty poznají.

Očekáváte ještě před volbami nějakou podpásovku od politické konkurence? Vzpomeňme třeba na „migranty do chat“ od hnutí ANO.
ANO je takovými podpásovkami známé. Před sněmovními volbami 2021 se frázemi, že chceme stěhovat migranty lidem do chalup, dopustilo velké lži, což uznal nakonec i soud. Ostrou antikampaň ale pozorujeme i od jiných stran. Andrej Babiš v tomto ohledu kritizuje koalici Spolu. Myslím, že si ale mezi sebou nemají co vyčítat. Za skutečně nebezpečnou ale považuji kampaň, která prohlubuje příkopy ve společnosti.

Máte na mysli někoho konkrétního?
Týká se to třeba debat Starostů v různých regionech České republiky. Záměrně tam vytvářejí konflikty namísto toho, aby vedli konstruktivní dialog. Starostové se povyšují nad účastníky, snaží se je zesměšnit a poté to ještě prezentují na sociálních sítích. Viděl jsem několik takových ústřižků, jejichž cílem je ukázat, jak to těm lidem natřeli. Za takový způsob kampaně bych se styděl.

Podobně mluvila i vaše stranická kolegyně Zuzana Klusová po debatě ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) v Karviné. Podle ní to zmíněnému městu udělalo špatnou reklamu, přičemž nijak neskrývala své rozhořčení.
Proto mluvím o prohlubování příkopů ve společnosti. Taková prezentace na sociálních sítích nepřispívá k vytvoření dialogu mezi bohatšími a chudšími regiony ani k pochopení obyvatel těchto opomíjených krajů. Jak říkám – za podobnou kampaň bych se styděl.

Nechceme, aby nám ekonomiku zničili konzervativci a populisté, kteří by nejraději Česko zakonzervovali. Oni se netají tím, že nechtějí žádnou modernizaci.

Ve veřejném prostoru se hodně mluví o tom, že blížící se červnové volby budou přelomové. Která témata EU jsou pro vás nejdůležitější?
Souhlasím, že ty volby jsou zásadní. Hrozí totiž, že se k moci dostanou konzervativci, kteří se nebojí spolupracovat s extremisty a populisty.

Tím myslíte unijní frakci ECR, jejíž členem je i česká ODS?
Ano, touto ambicí se ECR rozhodně netají. My se vidíme jako hlavní hráz proti konzervativním, extremistickým a populistickým snahám. Jako Piráti jsme jediná česká strana, která je autenticky liberální. Jsme čitelní a naši voliči přesně vědí, komu dávají hlas.

Pojďme tedy k těm zásadním tématům.
Pro nás jsou zásadní svobody jednotlivce, ochrana lidských práv či prozápadní zahraniční politika. Musíme chránit práva všech lidí, bez ohledu na pohlaví, sexuální orientaci, barvu pleti či náboženské vyznání. Chceme více zeleně ve městech, zdravější přírodu a levnou elektřinu. Proto prosazujeme více obnovitelných zdrojů elektrické energie. Chceme také, aby lidé měli dobře placenou práci a abychom měli dobře šlapající moderní ekonomiku. Nechceme, aby nám to zničili konzervativci a populisté, kteří by nejraději Česko zakonzervovali. Oni se netají tím, že nechtějí žádnou modernizaci ekonomiky.

Někteří z konzervativců ohrožují i naši bezpečnost. Podle nich bychom měli být donekonečna závislí na fosilních palivech. Je velmi nebezpečné, jakým způsobem se snaží evropský prostor ovlivňovat Rusko. Vzpomeňme na web Voice of Europe, kterému poskytli rozhovory konzervativní politici jako Václav Klaus nebo třeba Cyril Svoboda z KDU-ČSL. Vidíme také extremistické snahy v Evropě. Například AfD se v Německu vlastně už ani nebojí veřejně obhajovat nacismus. Z těchto důvodů si myslím, že ty volby budou skutečně zásadní.

Nedávno jsme se ptali lídra koalice Spolu Alexandra Vondry (ODS), v kom vidí přirozeného partnera v nově složeném europarlamentu. Zmínil EPP (členem jsou TOP 09 či KDU-ČSL), nikoliv ID (členem je i česká SPD). ECR si prý s EPP rozumí čím dál víc, alespoň podle Alexandra Vondry.
Četl jsem jeden rozhovor, v němž Alexandr Vondra ten svůj postoj líčil úplně jinak. Naopak se vychloubal tím, že byl schopen na normu Euro 7 sehnat hlasy od extrémní pravice. Ukazoval to jako takový příklad spolupráce, který si představuje i v tom příštím funkčním období.

V tomto pan Vondra tak trošku mlží. V předvolebních debatách vidíme, jak se vymezuje vůči Přísaze a Motoristům. Jenže jak už nám ukázal během tohoto funkčního období v europarlamentu, Motoristé jsou vlastně jeho přirozeným partnerem, za kterým by přišel hned vyjednávat. Paradoxně jsou si mnohem blíže, než má pan Vondra k některým politikům na vlastní kandidátce – třeba k trojce Spolu Luďku Niedermayerovi (TOP 09).

Nevím, co Starostové Petru Fialovi nakukali. Myslím ale, že i z vyjádření pana premiéra jasně vyplývá, že nominace kandidáta na eurokomisaře je na Pirátech a Starostech.

Když se zaměříme na vaši politickou konkurenci – proč by měl člověk volit Piráty, a nikoliv třeba hnutí STAN nebo Zelené? V čem jste lepší?
Znovu bych zmínil, že jsme v Česku jedinou autenticky liberální stranou, což je vidět na naší práci, kterou odvádíme ve vládě i v Evropském parlamentu. Jsou to lidská práva i zahraniční politika s rovnou páteří. Starostové si často rozporují v tom, co říkají do médií a jak potom skutečně hlasují. Typickým příkladem bylo hlasování senátorů o Istanbulské úmluvě. Ta neprošla z důvodu, že pro ni nehlasovali všichni senátoři za STAN. To hnutí není jednotné ani konzistentní.

Podívejte se na politiku, kterou prosazuje Vít Rakušan na ministerstvu vnitra. Svými návrhy tam zavádí šmírování za pomoci kamer. Jde o rozpoznávání obličejů na veřejnosti. Šmírování lidí mi ale nepřijde moc liberální. Nad tím návrhem už kroutí hlavou i Úřad pro ochranu osobních údajů.

Jak se vyvíjí spor Pirátů a Starostů o českého eurokomisaře a o výklad takzvané gentlemanské dohody?
O žádném sporu nevím (smích). Podívejte, důležité je toto – od začátku říkám, že je zásadní, aby Česká republika získala dobré portfolio.

Je to pro vás vnitřní trh?
Ano, může to být například vnitřní trh. Česká republika se snaží o získání silného ekonomického portfolia 20 let. Zatím se nám to nepodařilo. Tu šanci přitom máme. Jsme devátá největší země Evropské unie a k tomu proexportní stát. Náš export jde z 85 procent na vnitřní trh Evropské unie. Z pohledu České republiky i EU by tak bylo výhodné, kdyby Česká republika takové portfolio získala.

Svou politickou stranu o nominaci na post eurokomisaře jsem požádal i z důvodu, že se v Evropském parlamentu zabývám právě vnitřním trhem. Zároveň jsem členem předsednictva. Proto si myslím, že bych v tom vyjednávání o silném ekonomickém portfoliu mohl být výhodou.

Nebyl by ideálním kandidátem na eurokomisaře třeba i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)? Podle zákulisních informací CNN Prima NEWS si v EU vybudoval dobré renomé. Zároveň je prý oblíbencem šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové.
Především považuji za problematické, že Starostové už řadu měsíců nejsou schopni přijít se svým kandidátem. Pro vyjednávání na evropské úrovni by se to jistě hodilo. Koho si ale Starostové vyberou jako svého kandidáta, skutečně nechci komentovat. Prostě je to v jejich moci. Ať si vyberou osobu, kterou budou považovat za kvalitní.

Přečteme vám ještě výrok premiéra Petra Fialy (ODS), který před časem pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS. „Bylo domluveno, že koalice Pirátů a Starostů bude nominovat eurokomisaře. Z té tehdejší diskuse jsem ale pochopil, že to bude STAN.“ Co vy na to?
Nevím, co mu Starostové nakukali. Myslím ale, že i z vyjádření pana premiéra jasně vyplývá, že nominace kandidáta na eurokomisaře je na Pirátech a Starostech.

Pan Kolář byl zděšen z toho, když Jakub Michálek uvedl, že je potřeba dodržovat mezinárodní právo. Jestli jsem z něčeho zděšen já, tak je to vyjádření pana Koláře.

Pojďme si trochu zatipovat. Na kolik europoslanců letos dosáhnete? Nyní máte tři.
Cílíme na čtyři mandáty. To by byl určitě úspěch. Rozhodně by nebyla ostuda, kdybychom obhájili tři křesla.

Myslíte, že se Mikuláš Ferjenčík stane europoslancem?
To rozhodnou voliči.

Co říkáte na jeho předvolební video s Ježíšem?
Neříkám na to nic (smích). Jsou volby a kandidáti dělají kampaň.

Ptám se na to z určitého důvodu. Jako Piráti máte ucelenou předvolební kampaň. Na billboardech obvykle vidíme první čtyři kandidáty a předsedu Ivana Bartoše. Mimo to ale vzniklo video, na němž se dvanáctka kandidátky stylizuje do osoby Ježíše. Na videu je zároveň ministr zahraničí Jan Lipavský, exprimátor Zdeněk Hřib či šéf poslaneckého klubu Jakub Michálek. Nemůže to na voliče působit takovým podivným dojmem? Že Mikuláš Ferjenčík se svými kamarády kope jinde než vy?
To si nemyslím. Jako Piráti kandidujeme s jedním jediným programem. Znovu říkám, že jsou volby a kandidáti dělají kampaň. To je naprosto přirozené.

V Evropském parlamentu se řadíte do frakce evropských zelených (EFA). Hodláte v této politické skupině setrvat?
Jsme členem frakce, která nám umožňuje co nejlépe prosazovat náš program a zároveň je v souladu s našimi hodnotami. Samozřejmě to ale není nic vytesaného do kamene a nic nezrušitelného.

Je EFA jednotná v postojích k Izraeli? Například belgická vicepremiérka Petra De Sutterová už loni na podzim volala po protiizraelských sankcích. Vaše kolegyně Markéta Gregorová tehdy pro CNN Prima NEWS řekla, že se o tom v EFA vedla diskuse a že to byla velká hádka. Cítíte v tomto ohledu nadále nějaká pnutí?
Musím říct, že tato medializovaná pnutí vnímám jako trochu přehnaná. V naší frakci se shodneme na tom, že Izrael má právo se bránit a že je zároveň potřeba, aby v Pásmu Gazy bral ohled na civilisty.

Před časem se v pětikoalici rozhořel spor kvůli rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu zařadit některé izraelské členy vlády do jedné žádosti o mezinárodní zatykač spolu s lídry Hamásu. Poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) prohlásil, že ho vyjádření Pirátské strany – konkrétně Jakuba Michálka – upřímně děsí. Co na to říkáte?
To vyjádření jsem zaznamenal. Pan Kolář byl zděšen z toho, když Jakub Michálek uvedl, že je potřeba dodržovat mezinárodní právo. Jestli jsem z něčeho zděšen já, tak je to vyjádření pana Koláře. Piráti jsou rozhodně názoru, že by se právo dodržovat mělo.

Volby jsou i k tomu, aby se do Evropského parlamentu dostalo co nejvíce politiků, kteří jsou příčetní a kteří chápou, že s přírodou a fyzikálními zákony vyjednávat nelze.

Jedním z velkých témat voleb je také Green Deal. Co s ním?
Green Deal potřebujeme ze dvou důvodů. Tím prvním je ochrana klimatu a tím i zdraví. V Evropě umírá předčasně 300 tisíc lidí ročně kvůli znečištěnému ovzduší. Green Deal nás má chránit před tím, abychom si nezlikvidovali životní prostředí a aby i příští generace měla kde žít. Klimatická krize existuje a je třeba s ní bojovat. Už dnes vidíme, že ovocnářům zmrzly stromy. To není náhoda.

Druhý důvod, proč Green Deal potřebujeme, spočívá v ekonomickém růstu. Zelená dohoda má pomoci tomu, abychom modernizovali ekonomiku a aby nám neujel vlak. Ve Spojených státech nebo v Číně si to dobře uvědomují a už svou ekonomiku modernizují. Pokud si to neuvědomíme i my, budeme žít v zaostalé Evropě, která si bude likvidovat životní prostředí a zároveň už o její technologie v zahraničí nebude zájem. Hodně bychom zchudli. Piráti chtějí pravý opak. Chceme, aby lidé na Green Dealu zbohatli, což byl jeho původní účel. I proto jsme představili plán, který má Green Deal opravit. Myslím, že Evropská komise mimo jiné podcenila, jak motivovat firmy, aby investovaly do modernizace.

Takže podle vás není na místě šlapat na brzdu, jak naznačují mnozí politici z pětikoalice i opozice?
Mrzí mě, že si řada politiků i z velkých stran vzala Green Deal jako strašáka. Bohužel řada subjektů, mezi něž se řadí třeba koalice Spolu či hnutí ANO, chce šlapat na brzdu. De facto chtějí, aby Evropa zaostala a zchudla. To Piráti nechtějí. Volby jsou i k tomu, aby se do Evropského parlamentu dostalo co nejvíce politiků, kteří jsou příčetní a kteří chápou, že s přírodou a fyzikálními zákony vyjednávat nelze.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční 7. a 8. června. CNN Prima NEWS nabízí pravidelně rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si některé z nich:

Tagy: