Nečekaný zvrat. Turek se před volbami již neukáže v debatách, chce mírnit vášně

Filip Turek, lídr kandidátky koalice Přísaha a Motoristé sobě ve volbách do Evropského parlamentu, odstupuje z předvolebních debat. Ve vyjádření zaslaném pro CNN Prima NEWS svůj krok odůvodnil zájmem na zklidnění vypjaté situace. Turek v posledních dnech čelí zvýšenému tlaku veřejnosti v reakci na jeho dřívější kontroverzní vyjádření na sociálních sítích, v nichž koketoval s nacistickou či neonacistickou symbolikou.

Turek k překvapivému kroku přistoupil podle svých slov po zralé úvaze. „Po důkladném zvážení jsem se rozhodl zrušit svou účast ve všech debatách před volbami, a tím učinit první krok ke zklidnění napjaté situace,“ vysvětlil ve vyjádření automobilový závodník.

ČTĚTE DÁLE: Kometa shořela. Turek byl slabý, jak vylouhovaný pytlík čaje Šlachty, nebere si expert servítky

Zároveň podotkl, že by političtí konkurenti mohli jeho současnou situaci využít ke štvavé kampani. Turek se ve spolupráci se svým týmem rozhodl utišit vášně. Stejnou reakci očekává rovněž od svých oponentů. „Chci proto apelovat na všechny volební týmy, aby se spolu s námi podílely na zklidnění situace,“ uzavřel politik.

Kandidát koalice Přísaha a Motoristé sobě opakovaně vzbudil vášně poté, co vyšla najevo některá jeho starší kontroverzní vyjádření, v nichž otevřeně koketoval s nacistickou či neonacistickou symbolikou. Svoji zálibu v předmětech s nacistickou symbolikou Turek vysvětloval tím, že je sběratelem artefaktů.

Během debaty v pořadu 360° na CNN Prima NEWS s kandidátkou hnutí SPOLU Danuší Nerudovou se Turek například pochlubil tím, že má doma dýku SS. Turkovými problematickými komentáři na sociálních sítích, včetně hajlování na veřejnosti, se začala zabývat policie.

Zakladatel strany Motoristé sobě  Petr Macinka se svého kandidáta do Bruselu veřejně zastal. „Má argumenty, proto s ním nikdo nechce do diskuze, a tak raději vytahují takové pitomosti jako symboly na helmě,“ prohlásil Macinka. Zároveň dodal, že Turek je skutečně výrazný lídr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bída a utrpení, shodli se experti. Nerudová s Turkem propásli obrovskou šanci oslovit voliče

Tagy:
Adolf Hitler volby Evropský parlament Wehrmacht neonacismus Přísaha Turci hajlování PŘÍSAHA - občanské hnutí Roberta Šlachty Filip Turek Motoristé sobě