Skopeček: Termín stávky? Hloupost odborářů. Mluví arogantní politik, vmetla mu Schillerová

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) a místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová

Skopeček a Schillerová k pondělní stávce odborů

Za neznalost historie a hloupost odborářů označil výběr termínu pro stávku místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Srovnávání s 27. listopadem 1989 je podle něj nepatřičné. Ve vysílání CNN Prima NEWS zároveň uvedl, že příčiny stávky by se měly hledat spíš u minulých vlád. Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) jeho slova označila za arogantní a vyzvala ho, aby se podíval na mapu škol, které se do stávky připojují.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) vyhlásila na pondělí 27. listopadu den protestů. Termín odkazuje na generální stávku z roku 1989, což se nelíbí místopředsedovi Poslanecké sněmovny Janu Skopečkovi (ODS). „Je legitimní protestovat a svolávat stávky. Ale hodně mě mrzí ten termín, který si odboráři našli. To je zoufalost, historická neznalost a jejich hloupost, protože když se podíváme, jaké byly požadavky Občanského fóra, které měla generální stávka 27. listopadu 1989 podpořit, tak to byla změna totalitní ústavy, zrušení ústřední role komunistické strany a oproštění kultury od komunistické ideologie. To je symbolika, která je naprosto nepatřičná,“ řekl Skopeček ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: O peníze nejde, brání se učitelé. Před stávkou popisují chystané změny i obavu z propouštění

Příčiny stávky podle něj nejsou v tom, co dělá stávající vláda. „Jestli něco snižuje životní úroveň lidí, tak je to vysoká míra inflace, ale tu nezpůsobila tato vláda. Tu způsobilo rozhazování předchozí vlády hnutí ANO a velmi expanzivní měnová politika České národní banky. Řešíme problémy, které se naakumulovaly za minulé roky a do toho přišla energetická krize. Nemyslím si, že je kritika vůči stávající vládě oprávněná,“ popsal Skopeček s tím, že by měla mířit spíš na předcházející vlády.

Proti tomu se ale ostře ohradila bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). „Opět promluvil arogantní politik, zástupce pětikoalice. Myslím, že by vám slušelo více pokory a naslouchání. Podívejte se na mapu škol, které se připojují a jak se ten počet znásobil po arogantním vystoupení premiéra, který odsoudil přístup jako nezodpovědný místo toho, aby komunikoval se zástupci nespokojených stran,“ zlobila se Schillerová.

Pondělní stávky se zúčastní základní, střední i mateřské školy. Zapojí se také tisíce firem napříč republikou, které minimálně na hodinu přeruší provoz. Například dopravci se zúčastní převážně symbolicky, a to například oblečením výstražných vest.

Tagy: