O peníze nejde, brání se učitelé. Před stávkou popisují chystané změny i obavu z propouštění

Prázdná třída

Jak mluví učitelé o pondělní stávce Tentokrát podle nich nejde primárně o peníze na platy

Stovky škol po celé republice zůstanou v pondělí 27. listopadu zavřené, učitelé budou stávkovat. Podle pedagogů oslovených CNN Prima NEWS ale tentokrát nejde primárně o peníze na platy, trápí je také návrh na omezení maximálního počtu vyučovacích hodin za týden, takzvaného PHmaxu. To podle nich zásadně ovlivní kvalitu výuky. S rozpočtem resortu školství přitom není spokojen ani ministr Mikuláš Bek (STAN). „Je ale potřeba být realisty v tom, co se dá pro školství získat,“ řekl ve čtvrtek u kulatého stolu společnosti EDUin.

„Budeme muset zrušit zhruba sedmdesát hodin týdně,“ propočítal ředitel jabloneckého Randova gymnázia Tomáš Hofrichter. S maximálními počty hodin přišlo v roce 2020 ministerstvo školství. „Byl to velice pozitivní krok, umožnilo nám to přidat volitelné předměty a semináře, které pomáhají studentům s přípravou na specializované vysoké školy. Teď budeme muset hledat cestu, jak se vrátit o čtyři roky zpět,“ vysvětlil ředitel. Škola podle něj bude muset některé předměty zrušit nebo skupiny sloučit a počty studentů v nich třeba zdvojnásobit. „To logicky povede ke zhoršení kvality,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stávkovat budou v pondělí školy, dopravci i firmy. Kde bude omezený provoz?

Na seminářích malé skupinky studentů pracují s učiteli, kteří mají šanci se jim věnovat individuálně. „Studenti se dostanou více ke slovu, můžeme odpovídat na jejich dotazy, dostat se víc do hloubky věcí, kterým nerozumějí nebo se v nich chtějí zdokonalit,“ popsala redakci CNN Prima NEWS jedna z učitelek Kristýna Hádková. I ona se chystá stávkovat kvůli omezení počtu hodin.

Změny nejvíc zasáhnou střední školy

Střední školy budou muset počty hodin seškrtat nejvíc, o patnáct procent. Základní školy o šest procent. Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty je pochopitelné, že stát chce šetřit, ale nelíbí se mu způsob, jak ministerstvo se změnami přichází. „Je jasné, že se spěchá kvůli návrhu státního rozpočtu. Během dvou měsíců je celý systém podroben něčemu, co vypadá jako reforma, ale bez jakékoliv diskuse s odbornou veřejností. Chtěli bychom, aby ministerstvo ten návrh minimálně o rok odložilo, aby byl čas ho do detailů probrat,“ prohlásil hejtman Půta z uskupení Starostové pro Liberecký kraj, spřízněného s vládním hnutím STAN, které má na starosti právě resort školství.

Ředitel jabloneckého gymnázia Hofrichter upozornil, že se řada škol na nový systém adaptovala postupně. „První rok to bylo jen pár škol, které rozšířily výuku, pak se přidaly další a letos jich je mnohem víc, protože i ti opatrnější ředitelé viděli, že to funguje a že je to dobré. A přesně v ten moment se zase všechno ruší jedním škrtem,“ zdůraznil.

Ředitelka hovoří o propouštění

Méně hodin bude také znamenat méně práce pro učitele. Otevřeně o tom hovoří ředitelka Střední uměleckoprůmyslové školy v Jablonci nad Nisou Martina Picko Baumannová. „Budou se snižovat úvazky a budu muset někoho propustit, jinou možnost tahle situace nedává,“ potvrdila ředitelka obavy z toho, že někteří kantoři přijdou o práci. Starostí bude mít ale mnohem víc, nejen s tím, kdo dostane černého Petra.

„Vůbec nevím, jak si poradím s nutností slučovat třídy. Naše výuka je odborná, založená na individuálním přístupu, úzké komunikaci studenta a učitele. Dílny jsou pro osm studentů a teď bych jich tam měla nacpat šestnáct. Nikdo na ministerstvu zřejmě nepřemýšlí o tom, jaký vliv to bude mít nejen na kvalitu výuky, ale třeba i na bezpečnost práce. Naši studenti pracují s nástroji i se stroji, to není možné brát na lehkou váhu,“ upozornila Picko Baumannová.

Podle ministerstva školství bylo maximální množství vyučovacích hodin nastaveno v roce 2020 příliš velkoryse. Jestli plánované škrty ovlivní stávka učitelů, není jasné.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kupka stávce ve školství nerozumí a požadavky nechápe. Odbory podle něj jen straší

Tagy: