Vláda jedná s přídechem amatérismu, řekl Kovanda. Varoval před stářím o vodě a chlebu

Ekonom Lukáš Kovanda

Co na to vaše peněženka 23.8.2023

Zpřísnění předčasných důchodu a zpomalení řádných lednových valorizací? Kosmetika. Vláda se zalekla, činí překotná opatření šitá horkou jehlou. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS se na tom shodli ekonom Lukáš Kovanda a bývalý výkonný guvernér České národní banky Pavel Kysilka. Kovanda navíc podotkl, že se jedná o úpravy činěné s přídechem amatérismu. Budoucím seniorům poradil, aby se na stát nespoléhali.

„Je to nutné, ale jde o malinkou kosmetiku,“ hodnotil Kysilka úpravy v důchodovém systému, které prošly Senátem. „Důchodový účet je ve velkém deficitu, který bude narůstat – v horizontu roků i desetiletí. Zejména pak, až začnou odcházet silné husákovské ročníky do penze,“ pokračoval.

„To, co nyní dělá vláda, že zpřísňuje předčasné důchody a má snahu prodloužit věk, kdy odcházíme do důchodu, to je správný směr – ale je to kosmetika. Tato oblast vyžaduje obrovský zásah. A není to žádná věda. I průměrný ekonom vám během patnácti minut vysvětlí, co je třeba u důchodů a penzí dělat. K tomu ale musíte mít politickou odvahu, kterou zjevně současná ani předchozí vláda neměla,“ doplnil Kysilka.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečkovy úlevy pro pracující důchodce? Rozpočet by přišel o miliardy, odporuje Stanjura

Kovanda měl na to podobný pohled. „Jsou to parametrické změny, ba spíše reakce na to, co loni vyvolal ministr práce a sociálních věcí, kdy lidi vyzýval, ať využijí předčasných důchodů. Nyní se toho zalekli, činí překotná opatření šitá horkou jehlou. Ukazují nejen na to, že to jsou pouze kosmetické, parametrické, jinými slovy nedostatečné úpravy celého důchodového systému, ale také, že to jsou úpravy činěné s přídechem amatérismu,“ prohlásil ekonom.

Myslete na stáří

Tyto kroky podle Kovandy prokazují, že vláda nemá koncept na dalších pět či padesát let. „Což by v takto zásadní otázce mít měla, ale ona ani neví, co bude za rok. Nadsazuje politické zájmy tomu, aby postupovala v otázce penzí tím nejlepším způsobem,“ mínil. Nejen z toho důvodu poradil budoucím seniorům, aby na stát v oblasti penzí nespoléhali.

„Od co možná nejranějšího věku by měli myslet na zadní vrátka. Myslet na to, jak si zajistí stáří. Pokud tak činit nebudou, tak ho prožijí nedůstojně. Může to být stáří o vodě a suchém chlebu. Pokud si lidé nebudou sami spořit, tak stát nebude mít tolik peněz na to, aby lidem plošně důstojné stáří zajistil,“ doplnil Kovanda.

Jak hosté hodnotí konsolidační balíček? A kde by stát měl nejvíce šetřit? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: