Prima řeznictví: V Dobřanech lákají na sekanou, v Plzni na příběh masa od pastviny až po talíř
S Prima řeznictvím se tentokrát podíváme do Plzeňského kraje, kde poctivé řemeslo stále žije. Navštívíme dvě místa, která spojuje úcta k tradici, důraz na kvalitu a osobní vztah k zákazníkům. Každé je jiné, přesto mají jedno společné – lidé se tam rádi vracejí.
V Dobřanském řeznictví se vše dělá ručně a poctivě. Ať jde o výrobu buřtů či uzení. Stačí otevřít dveře a návštěvníka okamžitě obklopí vůně uzeného masa. Řeznictví má totiž vlastní udírnu, díky které vznikají výrobky s nezaměnitelnou chutí a vůní.
ČTĚTE TAKÉ: Kratom by měl podléhat spotřební dani, míní Vobořil. Schillerová změny nevyloučila.
„V současné chvíli bych nejvíc vypíchl dobřanskou šunku nejvyšší jakosti, uzenou krkovici a závěrem naši vyhlášenou pečenou sekanou,“ uvedl pro CNN Prima NEWS vedoucí provozu Jan Rajm.
Čtěte také
Sekané se prodají stovky kilogramů měsíčně. V Dobřanech na jihu Plzeňska řeznictví funguje mnoho let a je neodmyslitelnou součástí města. „Známe naše zákazníky a oni znají nás. Najdou si nás i zákazníci z okolních krajů,“ řekl majitel Miloš Dvořák.
Ze svého masa tam také připravují jídla, která rozvážejí lidem domů. Kdo má chuť, může si dát oběd přímo na místě.
Řeznictví s vlastním chovem v Plzni
Druhé řeznictví, které jsme navštívili, je v Plzni na Slovanech. Tady se příběh masa píše už od samotného začátku. Majitelé mají totiž vlastní chov skotu, což jim umožňuje plnou kontrolu kvality – od krmení přes porážku až po finální produkt na pultě.
„Jsme schopní garantovat celý proces a původ toho masa od pastviny až na talíř,“ uvedl majitel Nikolas Graubner.
Mezi zákazníky je prý velmi oblíbený farmářský bok, ale také tlačenky, sušené maso nebo špekáčky. Objednat jejich výrobky je možné i přes e-shop.
Pokud máte i vy tip na kvalitní řeznictví, pošlete nám ho na zprávy@iprima.cz.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pohonné hmoty v Česku zlevňují. Pokles cen by měl pokračovat i přes Vánoce