Okamura: Ani Ukrajinci už nechtějí umírat za Zelenského. Bartoš argumentoval ostře proti

Tomio Okamura a Ivan Bartoš

Předsedové stran v superdebatě zhodnotili pomoc Ukrajině

Konflikt je zamrzlý, ani sami Ukrajinci už nechtějí bojovat. Vyhýbají se konfliktu, nechtějí umírat ani za svého prezidenta Volodymyra Zelenského. V superdebatě předsedů stran a hnutí na CNN Prima NEWS to uvedl Tomio Okamura (SPD a Trikolora). Vyzval k zastavení pomoci Ukrajině skrze zbraně a nastolení míru. Předseda Pirátů Ivan Bartoš opáčil, že Okamura míchá jablka s hruškami. Útoky vůči vládě premiéra Petra Fialy (ODS) pak odrážel tím, že se jedná o běžnou metodu šéfa SPD. Připomněl, že příchod Ukrajinců utíkajících před konfliktem byl pro Česko ekonomicky pozitivní.

„Jako z jiného světa,“ reagoval Bartoš na slova Okamury a také šéfky KSČM Kateřiny Konečné (Stačilo!) k tomu, aby se zastavila pomoc Ukrajině v podobě dodávek zbraní a začalo se jednat o míru. „Každý týden můžeme sledovat, jak je útočeno na ukrajinské civilní cíle. A vy tvrdíte, ať přestaneme posílat zbraně? On si ten Putin a Rusové řeknou: ‚Tak my přestaneme‘. To tak přeci není,“ vzkázal Bartoš.

ČTĚTE TAKÉ: Přírodě nepomůže ekokomunistický Green Deal, ale volný trh, míní Vondráček ze Svobodných

Pokračoval s tím, že žádosti Ukrajinců jsou velmi autentické. „Dochází nám munice, máme vojáky, kteří brzy nebudou mít čím střílet,“ jmenoval některá prohlášení.

Okamura má však jiný názor. „Ukrajinská vláda jasně před měsícem řekla, že potřebuje letos 200 tisíc vojáků. Ukrajinci se vyhýbají konfliktu, válce, nechtějí bojovat, nechtějí zemi bránit. A vy tam pořád posíláte peníze. A ještě do konce na dluh. My tohle platit nechceme. Ukončete to, přestaňte tam zbraně a peníze posílat. Konflikt nemá řešení, nechtějí umírat za prezidenta Zelenského, vždyť je to jasné,“ zdůrazňoval.

Prohlásil také, že členové vlády premiéra Fialy jsou „váleční štváči“. „My chceme mír, ne válku. Přestaňte nás tahat do války,“ sdělil Okamura. Podle Bartoše míchá předseda SPD hrušky s jablky.

„Je to jedna z metod pana Okamury: používá, že je něco na úkor někoho jiného. To není pravda. Když se podíváte na bilanci, byť je to smutné, tak lidé – Ukrajinci – kteří utekli před válkou a přišli na území Česka, jsou pro tuzemskou ekonomiku pozitivní. Nestojí naše občany více, než jim bylo pomoženo,“ uvedl Bartoš.

„Vaší strategií, s cílem získat hlasy voličů, je stavět českého občana do pozice, že je mu ubližováno kvůli tomu, že Česká republika pomáhá Ukrajině,“ dodal předseda Pirátů.

Představitelé pěti stran hovořili v superdebatě i o migraci. Podívejte se v přiloženém videu:

Tagy: