Slavia zápas s Ajaxem po závěrečném náporu otočit nedokázala. Doma remizovala i Plzeň

Fotbalisté Slavie ve druhém utkání hlavní fáze Evropské ligy doma remizovali s Ajaxem Amsterdam 1:1. Skóre otevřel Branco van den Boomen z penalty, o vyrovnání se postaral střídající Tomáš Chorý. Čtvrt hodiny před koncem byl vyloučen hostující Youri Baas, Pražané ale početní výhodu nevyužili. Fotbalisté Plzně doma pouze remizovali s Ludogorcem Razgrad bez branek.

Slavia přidala do tabulky čtvrtý bod po úvodní výhře 2:0 v Razgradu. Ajax v premiéře zdolal 4:0 Besiktas Istanbul.

Slávisté neprohráli ani ve čtvrtém pohárovém utkání s Ajaxem, přes který v roce 2007 postoupili ze závěrečného předkola poprvé do hlavní fáze Ligy mistrů, když venku zvítězili 1:0 a doma 2:1. V prosinci 2008 skončil zápas ve skupině tehdejšího Poháru UEFA v Amsterdamu 2:2.

K TÉMATU: Fanoušci Ajaxu vzali ztečí stadion Slavie. Chtěli násilím dovnitř, zasahovali těžkooděnci

Pražané udělali v základní sestavě více změn, než trenér Trpišovský avizoval. Jen na lavičce zůstali Diouf, Bořil, Provod, Zafeiris či Chorý, naopak se dostalo na Zmrzlého, Prebsla, Micheze nebo Wallema.

Hosté se s absencí řady opor na začátku zápasu vyrovnali lépe. Kanonýr Brobbey v první šanci selhal, rána mu vůbec nesedla. Zmrzlý hrající poprvé v sezoně od začátku pak neobratným zákrokem fauloval Rasmussena, rozhodčí Treimanis nařídil penaltu a Van den Boomen ji proměnil.

Slavia postupně zvýšila obrátky. Na přední tyč si naběhl Chytil a míč špičkou kopačky tečoval těsně vedle. Zmrzlý poté těsně nedosáhl na Lingrův centr. Videorozhodčí také zkoumal zákrok na Prebsla, ale penalta se nekopala. Závěr poločasu patřil hostům. Stopeři Slavie nezareagovali na nákop brankáře Pasveera, po němž běžel Brobbey sám na Kinského, ale branku opět minul.

Po přestávce začali slávisté náporem. Michezova tečovaná rána už mířila do sítě, ale Pasveer předvedl výtečný zákrok. Po hodině hry připravil Trpišovský čtyřnásobné střídání a na hřiště poslal Provoda, Chorého, Dioufa a Juráska. Moc dlouho netrvalo, Jurásek odcentroval a Chorý hlavou vyrovnal. V 75. minutě byl po druhé žluté vyloučen Baas. Slávisté výhody jednoho muže navíc nevyužili, v závěru už se skóre nezměnilo.

Remizovala i Plzeň

Fotbalisté Plzně ve druhém kole hlavní fáze Evropské ligy doma pouze remizovali s Ludogorcem Razgrad bez branek. V 52. minutě neproměnil hostující kapitán Jakub Piotrowski penaltu, na opačné straně střídající Daniel Vašulín v největší šanci Viktorie trefil tyč. Viktoria čeká na vítězství už čtyři soutěžní zápasy.

Západočeši si po překvapivé remíze 3:3 v úvodním kole ve Frankfurtu připsali druhý nerozhodný výsledek do tabulky a udrželi neporazitelnost v pohárové sezoně. Bulharský šampion po týden staré prohře 0:2 se Slavií poprvé v hlavní fázi bodoval. Ludogorec zůstal neporažen i ve třetím vzájemném duelu v soutěžích UEFA, v roce 2016 vyřadil Viktorii v kvalifikaci Ligy mistrů.

V dalším zápase ligové fáze plzeňské mužstvo nastoupí 24. října v Soluni proti PAOK. Po změně formátu pohárů v hlavní fázi všech 36 týmů tvoří jednu společnou tabulku. Všechny celky sehrají osm zápasů s různými soupeři, první osmička postoupí přímo do osmifinále, kluby na devátém až 24. místě čeká úvodní kolo vyřazovací fáze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko má prvního fotbalistu v africké lize. Hráče Karviné překvapily předzápasové rituály

Tagy:
UEFA SK Slavia Praha Amsterdam fotbal sport AFC Ajax sportovní událost Liga mistrů UEFA Tomáš Chorý Beşiktaş JK PFK Ludogorec Razgrad sportovní disciplína Branco van den Boomen