Sparta doma padla s Partizanem. To Slavia zazářila v Istanbulu a je blízko postupu

Fotbalisté pražské Slavie v prvním kole play-off Evropské konferenční ligy porazili Fenerbahce Istanbul na jeho hřišti 3:2 a pro odvetu s tureckým gigantem mají skvělou výchozí pozici. Rivalové ze Sparty nedokázali „sešívané“ napodobit. Domácí zápas Letenských se srbským Partizanem Bělehrad měl dlouho bezgólový průběh, ovšem v 78. minutě udeřil za hosty záložník Queensy Menig a přiblížil svůj tým postupu.

Slávisté v první půli předváděli disciplinovaný a pečlivý výkon, který jim v samotném závěru poločasu přinesl i vedení 1:0. Po stříleném centru Plavšiče se trefil Ibrahim Traoré.

Tureckému týmu se sice v druhém poločase podařilo srovnat krok, v 58. minutě se o to postaral Pelkas, Pražanům se ale rychle povedlo odpovědět, během dvou minut dali dokonce dva góly. O ně se zasloužili Oscar a Lingr. Brankou v 84. minutě už pak hráči Fenerbahce pouze korigovali výsledek na konečných 3:2 pro Slavii.

Slavia se v Turecku musela obejít bez trenéra Jindřicha Trpišovského, který utkání vynechal kvůli nespecifikovaným zdravotním potížím. Na lavičce ho zastoupil asistent Jaroslav Köstl.

Sparťané budou po prvním zápase v play-off daleko méně spokojenější než červenobílí. Na Letné nedokázali Partizanu Bělehrad vstřelit gól, naopak sami v 78. minutě inkasovali. Trefil se Nizozemec Queensy Menig.

Sparta potvrdila, že se jí proti srbským soupeřům v evropských pohárech nedaří, v posledních šesti zápasech je porazila v jediném. Partizan na čtvrtý pokus v pohárech na hřišti českého týmu po předchozích třech prohrách premiérově zvítězil.

Domácí trenér Pavel Vrba poslal do utkání hned čtyři teenagery. Suchomel, který nahradil na pravém kraji obrany vykartovaného Wiesnera, si odbyl debut v evropských pohárech. Stoperskou dvojici s Čelůstkou vytvořil Vitík a v záloze nechyběli ani Karabec s Hložkem. Na hrotu útoku nastoupil 21letý Čvančara.

Sparta si odbyla debut v Evropské konferenční lize, kam se kvalifikovala po podzimním třetím místě ve skupině Evropské ligy. Naopak celek ze srbské metropole zvládl tři předkola EKL a v hlavní fázi soutěže skončil druhý. Letenští se v jarní části evropských pohárů představili po pěti letech, hráči Partizanu po čtyřech.

Zápas navštívilo kvůli omezením proti šíření koronaviru pouze 1000 diváků, jelikož Sparta neobdržela výjimku k polovičnímu naplnění stadionu. Srbský celek přijelo podpořit několik desítek fanoušků.

Utkání navštívila i delegace Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) v čele s předsedou Aleksanderem Čeferinem, která ve čtvrtek v Praze jednala s šéfem Fotbalové asociace ČR Petrem Fouskem.

Tagy:
Istanbul UEFA SK Slavia Praha AC Sparta Praha fotbal sport Ondřej Lingr Fenerbahce Istanbul mistrovství Evropy Evropská konferenční liga Partizan Bělehrad sportovní soutěž FK Partizan Jaroslav Köstl Oscar Dorley Ibrahim Traoré Fenerbahçe SK Evropská liga UEFA