Slavná kryptoměnová firma vyhlásila bankrot. Rusko mezitím zakázalo platby bitcoinem

Celsius

Cryfin aktuality, 25. díl

Populární kryptoměnová platforma Celsius ohlásila bankrot. Vedle ní se zhroutil i hedge fond Three Arrows Capital. Proč? A z jakého důvodu Rusko zakázalo platby digitálními mincemi? O tom všem už v dalším díle pořadu Aktuality z kryptosvěta ve spolupráci se společností Cryfin.

Služba Celsius bývala jednou z nejpopulárnějších kryptoměnových společností. Nabízela půjčky a líbivé úročení. Jenže jak se ukázalo, zjevně nedokázala všem svým závazkům dostát. Pravděpodobně sama investovala jmění klientů a nezvládala pokrýt následné výběry. Kolaps firmy zapříčinil mimo jiné i cenový pád bitcoinu, který se jí nehodil do krámu. Celsius proto vyhlásil bankrot.

„Ve středu 13. července vyhlásil krypto lender Celsius v New Yorku bankrot. Před měsícem omezil výběry a tato možnost od té doby visela ve vzduchu. Mají přes 100 tisíc věřitelů a 167 milionů dolarů ve volném kapitálu,“ upřesnil Cryfin.

Krachu se nevyhnul ani kryptoměnový hedge fond Three Arrows Capital. Vyhlášením bankrotu v USA se snaží předejít násilnému odprodeji svých aktiv. Kolaps společnosti způsobil zejména pád systému Terra a jeho kryptoměny luna.

Rubl nepotřebuje konkurenta

Rusko – které se vyznačuje velmi nevypočítavou kryptoměnovou politikou – mezitím zakázalo platby digitálními mincemi. Opatření zjevně míří především na bitcoin. Těžaři kryptoměn ale mohou nadále v zemi působit.

„Je to logické, protože zejména v současné situaci by se Rusku nehodila alternativa k rublu, která by potenciálně snižovala poptávku po něm. Z hlediska cenotvorby BTC nejsou platby příliš relevantní, proto by se to na ceně nemělo projevit. Rusko vnímá bitcoin spíše jako exportní komoditu, kterou může těžit díky nadbytkům energie v některých regionech,“ rozvedl Cryfin.

Ethereum 2.0 již letos?

Pozitivní zprávy se naopak dočkali fanoušci etherea. Třebaže má dost možná znovu podobu jen planých slibů. Tim Beiko z Ethereum Foundation oznámil, že ke spojení proof of work a proof of stake řetězců etherea by mělo dojít ve třetím týdnu září 2022.

Jenže jde jen o předběžný odhad a je proto možné, že se očekávaný přechod etherea na nový protokol znovu zpozdí.

Tagy:
bankrot New York Bitcoin platba kryptoměna USA Rusko úpadek kryptoměny Ethereum Cryfin Celsius Network Three Arrows Capital