Postrach jménem Lazarus. Hackeři z KLDR zatápí kryptoměnovým firmám po celém světě

hacker

Cryfin aktuality, 23. díl

Zájem o kryptoměnový svět roste nejen v řadách investorů, ale i hackerů. Ukázalo se, že KLDR zřejmě najímá programátory – sdružují se ve skupině zvané Lazarus , kteří hackují kryptoměnové společnosti zejména z Jižní Koreje. Více o tom v dalším díle pořadu Aktuality z kryptosvěta ve spolupráci se společností Cryfin.

Severokorejská skupina hackerů přezdívaná Lazarus řádí po celém světě. V Jižní Koreji, ale i na Slovensku. Alespoň to vyplývá ze zpětné analýzy určitých podezřelých transakcí a hackerských útoků. O činnost skupiny Lazarus se zajímá americká vláda, ale i investigativní reportéři agentury Reuters.

„Lazarus často provádí útoky v Jižní Koreji. V roce 2017 ukradli hackeři krypto v hodnotě sedmi milionů dolarů z burzy Bithumb a podíleli se na krachu burzy Youbit. Často používají takzvané phishing útoky, kdy z uživatelů nějaké služby vylákají jejich osobní nebo přihlašovací údaje, aby jim pak odčerpali prostředky,“ popsal Cryfin.

Hackerské útoky, které cílí na nepozorné uživatele, jsou ale jen drobnou kaňkou na pověsti světa digitálních mincí. Platby kryptoměny jsou totiž čím dál častější. A s jejich implementací počítají už i velké a luxusní společnosti.

„V dubnu začala krypto přijímat módní značka Off-White. V květnu oznámily přijímání krypto plateb také značky Gucci a Balenciaga vlastněné koncernem Kering SA. Ve stejném měsíci následoval výrobce luxusních hodinek Tag Heuer, který spadá pod Moët Hennessey Louis Vuitton SE,“ vypočítává Cryfin.

Podle něj chtějí luxusní firmy pomocí implementace kryptoměnových plateb zvýšit podíl na trhu mezi mladšími zákazníky.

Kryptoměny a vesmír

Vliv digitálních mincí už proniká i do vesmíru. Na Světovém ekonomickém fóru totiž bylo na konci května 2022 zveřejněno zajímavé partnerství, a to mezi kryptoměnovou firmou Filecoin Foundation, která se zabývá decentralizovanou úschovou dat, a výrobcem letecké techniky Lockheed Martin.

Společnosti chtějí vytvořit prostor pro decentralizované ukládání dat, která budou určena pro vesmírný průmysl.

Tagy: