Český streamer CzechCloud dluží přes milion korun. Málem jsem se sesypal, svěřil se

Sledovanost Twitche vzrostla o polovinu 1

Gaming: Čím zaujala streamovací platforma Twitch.tv desítky milionů lidí?

Ze streamování a natáčení videoher se stal neuvěřitelně výdělečný byznys. Ti nejlepší streameři jen sedí, hrají a peníze se sypou. Takové částky mohou dosahovat až desítek milionů korun ročně. Ale existují také příběhy, které dokazují, že idylka může rychle skončit. Posledním takovým příkladem je osud českého streamera Petra Žaluda alias CzechClouda.

„Musím si podruhé půjčit, abych zaplatil dluhy,“ prozradil CzechCloud během svého úterního vysílání na platformě Twitch.tv a pokračoval, že jeho aktuální situace není vůbec růžová. „Finančně jsem v p*či poslední dva roky,“ popsal známý český streamer tvrdou realitu a dodal, že na sociálním pojištění dluží 1,1 milionu korun.

Petr Žalud alias CzechCloud patří mezi nejsledovanější české streamery. Jeho jméno znají tisíce jeho fanoušků. Také má za sebou úspěšnou kariéru v esportu. V roce 2017 se s českou reprezentací stal mistrem světa v karetní hře Hearthstone.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tvůrci virtuálních tanků slaví čtvrt století, válkou ničené Ukrajině darují miliony korun

Jeho špatná finanční situace, v níž se momentálně nachází, proto překvapila mnoho fanoušků. „Málem jsem se sesypal, když jsem se částku dozvěděl,“ přiznal CzechCloud, že také on je v šoku z dlužné částky přesahující jeden milion korun.

Streamování a on-line obsah na platformách Twitch.tv, Kick nebo YouTube nabízí široké publikum a popularitu. Po splnění řady podmínek se pak tvůrci mohou těšit z provizí z reklam nebo prodaných předplatných. Jenže streamování zároveň souvisí s nejistotou a výzvami. Skutečnost je mnohem složitější. „Nejsme všichni milionáři,“ upozornil CzechCloud.

Přitom nedávno se s policií dostal do křížku jiný český streamer. Kriminalisté si na něj počíhali přímo na vlakovém nádraží, protože neodváděl daně ze svých on-line výdělků. Během vysílání na Twitchi si policisté ověřili, kde se streamer pohybuje, a pak si pro něj přišli.

CzechCloud nejspíš podobný osud mít nebude. Přiznáním finančních potíží naznačil, že na splacení svých závazků nejspíš pracuje a řeší možnosti, jak na to. Přesto dluh ve výši 1,1 milionu korun na něj doléhá jako těžký balvan.

Tagy: