Zatčení v přímém přenosu. Českého streamera lapili v Ústí policisté, předstírali jeho fanoušky

Kriminalisté se zabývají novým fenoménem v oblasti kyberkriminality. Autoři videí na internetu, takzvaní streameři, v některých případech nemají živnostenské oprávnění a neplatí daně. Jednoho takového lapili detektivové v Ústí nad Labem, a to přímo během živého vysílání.

Někdy jen tak popíjel, jindy zase vařil v lese na ohni nebo si hrál s míčem. Nedělal to ale zadarmo. Mladý streamer dle detektivů za své vysílání ze všech koutů Česka pobíral peníze od diváků. „Lidé mu posílají peníze a on zase vysílá 24 hodin svůj život. Státní zástupkyně nám nedala souhlas se zadržením, museli jsme si po něm operativně pátrat. Nezbylo nám nic jiného, než si stáhnout tu streamovací aplikaci a stát se na nějaký čas jeho fanoušky,“ popsal kriminalista Jiří Píša.

Sledovali ho každý den, ve dne v noci. A vyplatilo se. Streamer totiž jednoho dne zamířil vlakem do Ústí nad Labem a celou cestu, jako obvykle, natáčel. Jaké tak bylo jeho překvapení, když ho na nádraží přímo během vysílání vyzvedli jeho nejvěrnější fanoušci – ústečtí kriminalisté. „Ten člověk s námi spolupracoval, byl si vědom i toho, že je nějaký problém ohledně daní, ohledně odvodů, nicméně vůbec mu nedošlo, že by se mohl dopouštět i trestného činu,“ upřesnil Píša.

ČTĚTE TAKÉ: Dá se uživit hraním her? V pořadu CNN Prima Gaming se podíváme na výdělky esportovců

„Desetitisíce lidí využívají těchto služeb a inkasují za to nějaké příjmy a myslí si, že vykonávají nějakou uměleckou činnost. Tohle není pravda. Streamer se dopouští neoprávněného podnikání,“ vysvětlil Martin Hossinger z oddělení hospodářské kriminality. Streamer si podle policie vydělal více než jeden a půl milionu korun.

Ke svému případu se už vyjádřil – jak jinak než na internetu. „Jako nechci se chlubit, jak jsem se bavil s těmi policajty, ale prý: ‚Pane, streamovat dva a půl roku bez toho, aniž byste měl jakože životnost. Jak se vám to povedlo?‘“ popsal ve videu. „Z finančáku přijde, že budu muset něco zaplatit, ale to je moje blbost, že jo. Ale dopadlo to dobře,“ doplnil.

„Policie apeluje na streamery, aby si zařídili živnostenské oprávnění, není to nic složitého a můžou se tím pádem vyhnout velkým problémům,“ uzavřel Hossinger. V případě obvinění a prokázání viny hrozí streamerovi tučná pokuta, zákaz činnosti a v krajním případě až dva roky vězení.

Tagy: