Slavný herec, skvělý sportovec a kriminálník. Připomeňte si neuvěřitelný příběh O. J. Simpsona

O. J. Simpson: sportovec, herec i aktér slavného soudního sporu

Kdo byl O.J. Simpson?

Orenthal James Simpson, známý pod přezdívkou O. J., byl legendárním hráčem amerického fotbalu a slavným hercem, ale také známým zločincem. Ve středu zemřel ve věku 76 let. Proslavil se především jako aktér známého soudního procesu, který sledovala v přímém televizním přenosu více než polovina Američanů. V říjnu 1995 byl zproštěn obvinění z dvojnásobné vraždy své exmanželky a jejího přítele. Simpson byl ale poté v roce 2008 odsouzen k trestu 33 let vězení za loupežné přepadení a únos. Jeho příběh shrnuje americká CNN ve videu, které si můžete pustit v úvodu článku.

Simpson byl obžalován z dvojnásobné vraždy v roce 1994. V říjnu 1995 jej porota soudu v Los Angeles obvinění zprostila. Jeho příběh popisuje také americká CNN, podle které O. J. Simpson zažil pravděpodobně největší vzestup a pád v dějinách popkultury. Především jeho pomalé pronásledování v bílém Fordu Bronco se zařadilo k nejvíce ikonickým okamžikům v historii televizního vysílání.

„Proces století“ v devadesátých letech prostřednictvím televizních obrazovek sledovala více než polovina všech Američanů. Simpsonovi obhájci přesvědčili porotu, že případ v neprospěch obžalovaného zmanipulovala „rasistická policie“. Simpson byl černoch, jeho exmanželka byla běloška.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel O. J. Simpson. Byl hlavním aktérem procesu století kvůli brutální vraždě exmanželky

Mnozí Američané ale s výsledkem soudu nebyli spokojeni. Byli přesvědčeni, že Simpson vraždil. Svou ženu měl před rozvodem také několikrát fyzicky napadnout a mlátit. V roce 1997 občanskoprávní rozsudek Simpsona uznal odpovědným za smrt obou lidí a nařídil mu vyplatit pozůstalým po obětech odškodné 33,5 milionu dolarů (nyní 792,6 milionu korun). Simpson ale svou vinu vytrvale popíral.

Simpson si odseděl devět let

V roce 2008 byl Simpson odsouzen ke 33 letům vězení za loupežné přepadení, k němuž došlo o rok dříve v Las Vegas, jednalo se o ozbrojené vniknutí do hotelového pokoje a únos dvou osob, které držely předměty spojené s jeho rodinou a sportovní kariérou. Kriminálního činu se dopustil s komplici. On sám před soudem tvrdil, že nikoho nechtěl zranit ani nic ukrást. Řekl, že chtěl jen získat zpět ukradené rodinné a osobní věci, které sběratelé podle něho neoprávněně prodávali na internetu.

V roce 2013 soud v Las Vegas zamítl Simpsonovu žádost o nový proces v této kauze. Konstatoval tehdy, že vina za loupežné přepadení a únos je dostatečně průkazná a rozsudek oprávněný. Přezkoumat rozsudek soud odmítl již v roce 2010.

V říjnu 2017 byl Simpson po devíti letech vězení podmínečně propuštěn na svobodu. Jeho propuštění odhlasoval jednomyslně čtyřčlenný výbor. K tomuto rozhodnutí přispělo Simpsonovo dobré chování, čistý trestní rejstřík a přesvědčení čtveřice, že bývalá hvězda amerického fotbalu nepředstavuje žádné riziko pro veřejnost.

Simpson tehdy řekl, že je na život na svobodě připraven a těší se na čas strávený se svými dětmi a přáteli. „Nejsem chlápek, co vyvolává konflikty na ulici. Nečekám, že se mi něco takového po propuštění přihodí,“ uvedl před výborem.

Simpson zářil v NFL i na filmovém plátně

Simpson se narodil v San Francisku 9. července 1947. Pocházel z chudých poměrů, ale od střední školy exceloval v americkém fotbalu. V NFL odehrál 11 sezon, nastupoval za Buffalo Bills (1969-1977) a San Francisco 49ers (1978-1979). V roce 1969 se stal jedničkou draftu, o čtyři roky později nejužitečnějším hráčem sezony, pětkrát v řadě (1972-1976) byl zvolen do týmu hvězd NFL, v roce 1985 vstoupil do fotbalové síně slávy.

Jako herec účinkoval Simpson ve třech desítkách filmů, například Skleněné peklo, Kozoroh 1, série Bláznivá střela či Přejezd Kassandra. Uvažovalo se o něm do hlavní role prvního dílu Terminátora.

Simpson byl dvakrát rozvedený. Z prvního svazku měl tři děti; dcera se v dětství utopila. S o 12 let mladší Brownovou, s níž se rozvedl v roce 1992, měl dva potomky – dceru Sydney (1985) a syna Justina (1988).

Tagy: