Slavte a revoluce si nevšímejte. Venezuelský autoritář Maduro vyhlásil Vánoce už na říjen

Venezuelané stále žijí v napětí protestů a demonstrací, které se místní režim autoritářského vládce Nicoláse Madura pokouší potlačovat. Na pozadí nepokojů ovšem přichází kuriózní stav – venezuelský prezident totiž vyhlásil Vánoce už na 1. října. Podle komentátorů se pouze snaží odvrátit pozornost od svých rivalů a jejich příznivců, kteří po červencových volbách označovaných za zmanipulované vyšli do ulic. Tématu se věnuje americká CNN i argentinský portál Infobae.

„Přichází září a já řekl: ‚Září a už to voní Vánocemi’,“ nechal se Maduro slyšet v pondělním televizním vysílání. Následně vyhlásil, že vánoční svátky se ve Venezuele neuskuteční tradičně 24. prosince a v období kolem Štědrého dne, nýbrž už začátkem října.

ČTĚTE TAKÉ: Opilý ruský velitel měl posílat brance na smrt u Avdijivky. Místo trestu dostal metál

„Letos, k vaší poctě a vděčnosti, ustanovím posunutí Vánoc na 1. října. Vánoce začínají pro všechny 1. října. S mírem, štěstím a bezpečím,“ vyhlásil venezuelský mocnář.

Svátky klidu a míru však Maduro vyhlásil předčasně v době, kdy ve Venezuele hoří plamen revoluce. Roznětkou se staly nedávné volby, ve kterých Maduro podle centrální volební komise, kterou má pod kontrolou, těsně zvítězil. Jím zveřejněné výsledky však opozice a ani západní svět neuznává a považuje je za zfalšované.

Podle sjednocené opozice volby vyhrál její kandidát Edmundo González Urrutia. Maduro na něj před několika dny dokonce vydal zatykač. Prokuratura věrná současnému venezuelskému prezidentovi jej viní ze „spiknutí a terorismu“. Maduro své rivaly označuje i třeba za „fašisty“.

Madurův poslední tah s Vánocemi se tak může zdát jako jednoduché odpoutání pozornosti od hlavního problému – že je jeho vláda pod tlakem. Tak o tom píše kupříkladu argentinský portál Infobae. Není to navíc poprvé, co se k rychlejším svátkům odhodlal. Učinil tak již před čtyřmi a pěti lety.

Protesty ve Venezuele vyústily ve zhruba dva a půl tisíce zatčených demonstrantů, mnozí další občané země latinsko-americký stát opustili nebo se skrývají, jak informuje americká stanice CNN. Podle analýzy Human Rights Watch kvůli protestům zahynulo již nejméně 11 lidí.

PODÍVEJTE SE: Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj dal exkluzivní rozhovor moderátorce CNN Christiane Amanpourové

Tagy: