Podpora Trumpa, duel s Madurem i velebení Číny. Jak se magnát Elon Musk zapojuje do politiky?

Nejbohatší muž světa Elon Musk má nebývalý vliv.

Trumpův předvolební projev

Nejbohatší člověk světa Elon Musk je mimo jiné znám i tím, že se rád podělí o své názory na politiku, domácí i světovou. Oproti jiným magnátům však do politiky začíná čím dál více vstupovat. Otevřeně oroduje za amerického exprezidenta Donalda Trumpa, přes svoji sociální síť X se snaží škodit autoritářskému vládci Venezuely Nicolási Madurovi, ale také často nadbíhá komunistické Číně. Kontroverzní názory má rovněž na ruskou invazi na Ukrajinu či na Tchaj-wan. Vzhledem ke svému majetku má však nepopiratelný vliv.

„Doslova tak nalevo, jak to jen jde! Mocně se snaží vymazat internet,“ napsal během července Musk na své sociální síti X k americké Demokratické straně a jejich viceprezidentce Kamale Harrisové, která míří k nominaci pro podzimní volby.

ČTĚTE TAKÉ: Harrisová využívá rasu, migranti berou černošskou práci. Trump šokoval při rozhovoru

Stejně tak tepal některá média, že pomáhají demokratům a Harrisové šířením „propagandy“.

Musk se nikterak netají svými sympatiemi k republikánskému nominantovi a exprezidentovi Donaldu Trumpovi, stejně tak často a otevřeně kritizuje právě Harrisovou. A Trump z této podpory velmi těží. Musk často sdílí jeho projevy i vyzdvihuje některé jeho myšlenky, například ty ohledně migrace.

Především se ale Trump nejspíše může spolehnout na solidní přísun finančních darů na svoji kampaň. Původně se spekulovalo o 45 milionech dolarů, a to každý měsíc. Musk později uvedl, že částka, kterou plánuje zasílat Trumpovi na podporu jeho kampaně, bude „mnohem nižší“. I tak ale lze očekávat, že nejbohatší muž světa, který je často tak rád viděn, nebude škudlit.

V minulosti se Musk označoval „napůl za demokrata, napůl za republikána“. „Jsem zhruba někde uprostřed – sociální liberál a fiskální konzervativec,“ popisoval se miliardář v roce 2014. Dnes není pochyb o tom, kde momentálně stojí.

Musk vs Maduro

Americká politika ale zdaleka není jediné kolbiště, do kterého se Musk vydal bojovat. Hojně se aktuálně vyjadřuje k povolebním nepokojům ve Venezuele, kde podporuje opozici usilující o konec autoritářského vládce Nicoláse Madura. Ten byl vlastními úřady vyhlášen za vítěze voleb minulý víkend, ale řada zahraničních států výsledky neuznává. A stejně tak ani opozice, podle které vyhrál jejich kandidát – Edmundo González Urrutia.

Musk jde tady ale mnohem dál než v USA. S Madurem se totiž na dálku pošťuchuje. Venezuelský prezident dokonce vyzval magnáta k pěstnímu souboji poté, co ho Musk veřejně obvinil z volebních podvodů.

„Sociální média vytvářejí virtuální realitu, a kdo ovládá virtuální realitu? Náš nový úhlavní nepřítel, slavný Elon Musk. Je zoufalý. Chce přijít se svými raketami a armádou a vtrhnout do Venezuely. Elone Musku, díky bohu, že ses ukázal, protože jsme věděli, že za vším stojíš ty se svými penězi, se svými satelity. Máš v úmyslu ovládnout svět. Elone Musku, kdo si se mnou zahrává, neuspěje. Kdo si zahrává s Venezuelou, selže. Chceš se hádat? Jsem připraven, nebojím se tě, pojďme bojovat. Kdekoli budeš chtít,“ prohlásil Maduro ve veřejném projevu. Musk na jeho slova reagoval na sociální síti X poměrně lakonicky: „Přijímám.“

„Pokud prohraje, musí rezignovat jako diktátor Venezuely. Pokud vyhraje, dám mu letenku na Mars,“ uvedl k zápasu sám Musk.

Přítel Číny a kritik války na Ukrajině

Musk se v posledních letech velmi často vyjadřuje ke všem možným světovým tématům. Nevyhnul se ani válce na Ukrajině. Hlásil, že by se Kyjev pro zachování míru měl vzdát některých okupovaných území včetně poloostrova Krym, který Rusko už deset let ovládá. Kreml na to reagoval kladně, Kyjev nikoliv.

Ukrajinci zároveň využívají jeho satelitní sítě Starlink pro komunikaci a navádění střel. Musk jim ale odmítl zpřístupnit síť i nad Krymem. Navíc vyjádřil obavy, že prodlužující se konflikt by mohl vést až ke třetí světové válce.

Magnát mimo to velebí komunistickou Čínu. V minulosti se dušoval, že má „blízký vztah“ s tamní vládou, která mu umožnila dostat na čínský trh jeho automobily značky Tesla. Ačkoliv je jinak samozvaným zastáncem absolutní svobody projevu, a proto nezablokoval na X proruské narativy, příliš mu nevadí cenzura, která je v Číně na denním pořádku.

Jako pročínského lze Muska chápat i v souvislosti s Tchaj-wanem. Ostrov, který Peking považuje za své území a hrozí, že pokud Tchaj-pej vyhlásí nezávislost, tak podnikne invazi, by podle Muska měl plně patřit pod Čínu. Zmínil, že by se Tchaj-wan, který má vlastního prezidenta i vládu, mohl stát „speciálním administrativním územím“, které by podle jeho myšlenky mělo „větší svobodu než Hongkong“. Nepřekvapí, že Tchajwanci jej za tato slova ve velkém kritizovali.

Tagy: