Sledujte ŽIVĚ brífink Vojtěcha: Zkrátí se lhůta pro platnost testů a jaké změny chystá?

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

Počty nakažených koronavirem se každým dnem zvyšují, i proto ministr zdravotnictví Adam Vojtěch svolal tiskovou konferenci. Společně s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou a ředitelem Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislavem Duškem představí další kroky, které se týkají vládních opatření. Řeč bude o intervalech testování i případném zkrácení karantény.

Tiskovou konferenci můžete sledovat on-line v tomto článku. Předpokládaný začátek je podle ministerstva zdravotnictví ve 14:00.

Ministerstvo zdravotnictví již informovalo, že vládě navrhne zkrácení platnosti testů na koronavirus. Kratší by mohla být i karanténa, pokud bude ukončena PCR testem. Konkrétní návrh v pátek představí ministerstvo zdravotnictví na tiskové konferenci, řekl mluvčí resortu Daniel Köppl. V pondělí pak úpravy projedná vláda. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová novinářům řekla, že nová karanténní pravidla budou účinná od 25. října. Zkrácení testů potvrdil i premiér Andrej Babiš (ANO).

Například poslanec TOP 09 Vlastimil Válek, o kterém se nyní mluví jako o budoucím ministru zdravotnictví, zkrácení lhůty nechápe. „U antigenních testů je potřeba definovat, zda jsou prováděny lékaři, nebo jde o samotesty. U PCR je to jednoduché. Chtěl bych slyšet důvod ke zkrácení, nás nic nenapadlo a doufám, že se to dozvím,“ míní Válek.

Tagy:
zdravotnictví očkování testování Andrej Babiš Adam Vojtěch Vlastimil Válek tisková konference Ladislav Dušek Pavla Svrčinová ANO 2011 Ministerstvo zdravotnictví koronavirus covid Daniel Köppl Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR