Je potřeba zpřísňovat. Na masových akcích by se měli testovat i očkovaní, žádá Prymula

Rozhovor s Prymulou

Česko nadále sužuje třetí vlna koronaviru a ještě nejsme u konce, upozornil epidemiolog Roman Prymula v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Podle exministra zdravotnictví proto budeme nuceni přistoupit k přísnějším opatřením. Mezi nimi je možnost, že by se před vstupem na masové akce měli testovat i očkovaní.

„Nevím, kam směřují úvahy ministerstva zdravotnictví, ale je logické, že na masových akcích dochází k šíření nemoci, to je jednoznačné. Jak tomu zamezit, je věc diskuse, a je zřejmé, že pokud to budou akce kontaktního rázu, testovat by se měli očkovaní i neočkovaní,“ uvedl Prymula ve vysílaní CNN Prima NEWS.

Na místě by se používaly antigenní testy, které sice nemusí být tak přesné, i tak by ale prý procento rizika kleslo. K těmto zpřísněním je podle Prymuly nezbytné přistupovat, jelikož počty nakažených rostou. „Jsme stále v průběhu třetí vlny. Ta procházela celým světem a už klesá, někde je za vrcholem, jako například v Izraeli, ale někde jde stále nahoru,“ podotkl epidemiolog. Dodal také, že vyšší počty nakažených momentálně evidují například v Německu, Rakousku či Velké Británii a obrovská čísla hlásí i z Ruska.

Prymula proto vítá návrh ministerstva, které navrhuje zkrácení platnosti testů na koronavirus. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by měl nově PCR test platit 72 hodin místo sedmi dní a antigenní test jeden den místo současných tří. „Když si udělám test, mohu se pak ještě předtím, než mám výsledek, nakazit. Zkrácení proto dává naprostou logiku, je to zároveň motivace k očkování,“ dodal.

Covid nevyvolává dlouhodobou imunitu

I když počty nakažených rostou, Prymula nepředpokládá, že by v dohledné době přišla plošná opatření. „Jsou ale lokality, kde je nárůst prudký. Lidé si bohužel neuvědomují, že neočkováním škodí sami sobě,“ poukázal na důležitost vakcíny proti covidu. Seniorům pak doporučuje třetí dávku.

„Nemoc nevyvolává dlouhodobou imunitu, po šesti měsících senioři nejsou chránění. Pokud bychom seniorskou kategorii neproočkovali, dostaneme se do stavu, jako by nebyli naočkovaní vůbec,“ vysvětlil. Jejich motivace by podle něj měla být jasná – zdraví a možnost vyhnout se horšímu průběhu.

Záleží však na ministerstvu zdravotnictví. V posledních dnech se navíc mluví o tom, že resort by mohl převzít poslanec TOP 09 Vlastimil Válek, se kterým Prymula pracoval. „Znám ho dlouhou dobu, ve zdravotním výboru jsme byli v bezprostředním kontaktu. Má široký záběr a chce k tomu přistupovat tak, aby ministerstvo bylo výkonné,“ sdělil Prymula, který doufá, že se to jeho kolegovi podaří. Dodal však, že inovativních průlomových cest, jak vyřešit boj s koronavirovou krizí, není mnoho.

Tagy:
Německo test Andrej Babiš nakažení karanténa TOP 09 CNN Prima NEWS Nový den Roman Prymula Vlastimil Válek ANO 2011 Česko Rusko koronavirus COVID-19 počet hospitalizovaných covid zkrácení Ministerstvo zdravotnictví České republiky koronavirová recese