Sledujte velkou politickou debatu v Partii: Kde bude vláda škrtat a které daně zvýší?

Jan Farský (STAN), Jan Bartošek (KDU-ČSL), Klára Dostálová (ANO) a Jaroslav Foldyna (SPD) v Partii Terezie Tománkové

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Vláda musí v době krize šetřit, kde ale vezme příjmy do státního rozpočtu? K jakým škrtům se přikloní? Nejen na tyto otázky v první části politické diskuze odpoví předseda strany a místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a předseda hnutí a poslanec Tomio Okamura (SPD). Sledujte nedělní Partii od 11 hodin.

Vláda chce snižovat strukturální deficit o jedno procento HDP, tedy zhruba o 70 miliard korun ročně. Takovou představu přednesl premiér Petr Fiala (ODS). Konsolidační balíček pro příští rok by měl kabinet zveřejnit za několik týdnů. Vzhledem k loňskému snížení celkového daňového zatížení vidí prostor pro růst daní až do 30 miliard korun, hlavní ale podle něj musí být úspory.

Bude to stačit? A které jiné kroky může kabinet podnikat. Diskutovat budou Bartoš i Okamura. Nedělní Partii s Terezií Tománkovou můžete sledovat od 11 hodin v tomto článku, na Primě nebo CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Úspory budou prubířský kámen koalice, míní komentátor. ODS s opozicí nechtějí zvýšení daní

V druhé části budou diskutovat místopředseda Poslanecké sněmovny, 1. místopředseda strany Jan Bartošek (KDU-ČSL), místopředseda hnutí Jan Farský (STAN), místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, stínová ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (nestr. za ANO) a poslanec Jaroslav Foldyna (SPD).

K vyřešení deficitu státního rozpočtu jsou nutná hlavně opatření na výdajové straně, ne zvyšování daní. Ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS se na tom shodli ekonomové Vladimír Pikora a Štěpán Křeček. Podle něj je český stát obézní cvalík, kterého je potřeba dostat do kondice. Češi jsou zároveň v Pikorových očích velmi klidní – zatímco v některých dalších zemích se lidé kvůli ekonomické situaci bouří, v tuzemsku k výraznějším protestům nedochází.

Tagy:
ODS Petr Fiala CNN Prima NEWS Tomio Okamura Terezie Tománková pořady CNN Prima NEWS Ivan Bartoš Česká pirátská strana daň Svoboda a přímá demokracie Sledujte v TV Poslanecká sněmovna ČR