Fiala vidí prostor pro růst daní o 30 miliard. Deficit chce snižovat o jedno procento HDP za rok

Vláda chce snižovat strukturální deficit o jedno procento HDP, tedy zhruba 70 miliard korun ročně. Ve čtvrtek to oznámil premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že konsolidační balíček pro příští rok by měl kabinet zveřejnit za několik týdnů. Vzhledem k loňskému snížení celkového daňového zatížení vidí prostor pro růst daní až do 30 miliard korun, hlavní ale podle něj musí být úspory.

Vláda podle Fialy také pracuje na důchodové reformě, která zajistí slušnou penzi i dnešním čtyřicátníkům a mladším. Zároveň se změny nedotknou lidí v těsně předdůchodovém věku, zdůraznil premiér.

Konsolidaci veřejných financí Česku doporučuje i ve čtvrtek zveřejněná zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Podle ní by vláda měla přistoupit ke zvýšení daňové progrese nebo ke zvýšení důchodového věku.

ČTĚTE TAKÉ: Parkanová další miliony nedostane. Za újmu v kauze letadel získala zlomek požadovaných peněz

Česko přitom letos dle OECD čeká mírná recese, hrubý domácí produkt klesne o 0,1 procenta a země se bude potýkat s vysokou inflací, která bude činit 13 procent. V hospodářském výhledu pro letošní rok je organizace optimističtější než české instituce, když ministerstvo financí čeká pokles o 0,5 procenta, Česká národní banka o 0,3 procenta. Naopak inflaci čeká OECD vyšší – odhad ministerstva je 10,4 procenta a prognóza ČNB 10,8 procenta.

OECD: Vládní podpora má být cílená

V příštím roce by podle OECD mělo přijít hospodářské oživení, HDP vzroste o 2,4 procenta a inflace klesne na 4,2 procenta. Pro boj s růstem cen organizace Česku doporučuje udržovat přísnou měnovou politiku, dokud inflace nebude jednoznačně mířit ke dvěma procentům. Zároveň bude podle organizace třeba, aby vládní podpůrná opatření byla cílená, nikoli plošná, v opačném případě by kabinet k inflaci přispíval. Zpráva konstatuje, že uvolněná makroekonomická politika let 2020 a 2021 k vysoké inflaci přispěla.

Zpráva také upozorňuje na vysoké deficity veřejných financí z posledních let. Vedle výše zmíněného zvýšení daní nebo důchodového věku organizace doporučuje změnit rozložení daňové zátěže – měly by se snížit povinné odvody, a naopak vzrůst daně z nemovitosti, spotřební daně nebo environmentální daně.

Podle Fialy OECD přesně vystihla výzvy, kterým Česko čelí, a navrhovaná opatření jdou směrem, o který se snaží i vláda. „Jsem rád, že tato významná a nezávislá organizace potvrzuje nutnost provedení reformních kroků, které někdy nejsou třeba úplně příjemné a mohou částí společnosti být vnímány jako bolestivé, ale které jsou nezbytné pro dobrou budoucnost naší země,“ řekl Fiala.

Tagy: