Sledujte Partii: Skopeček vs. Schillerová a diskuse s Pospíšilem, Nacherem, Konečnou a Letochou

Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček a Alena Schillerová

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (26)

Na téma růstu mezd i změnách v Evropském parlamentu v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS debatovali místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) a předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová, následuje velká politická diskuze.

Minimální mzda by měla do roku 2029 růst tak, aby odpovídala 47 procentům průměrné mzdy. Nyní je na 41,1 procenta a od ledna vzrostla na 18 900 korun. Vládní novelu zákoníku práce, která pravidelný růst zavádí, schválila v pátek Sněmovna.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka navrhne zvýšení platů zaměstnanců veřejné sféry. Sdělil, o kolik procent to má být

dříve v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) sliboval, že celková částka minimální mzdy dosáhne 47 procent té průměrné. „Dostaneme se až k 28 tisícům minimální mzdy v roce 2029,“ pronesl tehdy.

Koncem června Jurečka také sdělil, že navrhne zvýšení platů ve veřejné sféře od září takzvané první skupině, kam patří úředníci, pracovníci v kultuře, techničtí pracovníci či nepedagogické síly ve školství, a zaměstnancům ve státní službě v rozmezí od sedmi do deseti procent.

VIDEO: Druhá část Partie

Novelu, kterou poslanci v pátek schválili, musí potvrdit Senát a podepsat prezident. Změny by prý měly pomoci všem občanům. Otázkou však zůstává, zda je k těmto krokům vhodná doba. Jak vyplynulo z průzkumu agentury STEM a poradenské společnosti KPMG, ekonomická situace domácností v Česku se druhý rok po sobě zlepšuje a přibylo těch, kteří zvládli spořit.

Přesto si více než polovina Čechů a Češek myslí, že se stav v zemi vyvíjí nesprávným směrem. Kdo dostane přidáno a kdo to zaplatí? V první části Partie Terezie Tománkové o tom budou debatovat místopředseda Sněmovny Skopeček a předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Schillerová.

Ve druhé části následuje velká politická diskuse. Pozvání přijali europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM), europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) a poslanci Patrik Nacher (ANO) a Petr Letocha (STAN).

Sledujte pořad Partie Terezie Tománkové již v neděli 30. června od 11:00 na CNN Prima NEWS, Primě nebo v tomto článku.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Sněmovna stanovila nová pravidla pro růst minimální mzdy. Zdravotníci smí sloužit 24 hodin

Tagy: