Sledujte RADAR: Česko zasáhne pekelný hic, problém hrozí i dopravě. Zjistěte, jak bude u vás

Extrémní horka většina z nás snáší špatně

Česko v sobotu zasáhnou velmi vysoké teploty. Český hydrometeorologický ústav kvůli tomu vydal výstrahu. Na některých místech může být i více než 37 °C a očekává se i tropická noc. Situaci ve svém kraji můžete sledovat pomocí radaru v tomto článku.

Počasí v Česku ovlivňuje tlaková výše, která se ze střední Evropy bude přesouvat dále k východu a po její zadní straně k nám bude postupně proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu. „Tento příliv teplého vzduchu pocítíme hlavně v sobotu – nejvyšší teploty budou v západní polovině Čech atakovat 37 °C,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém Facebooku.

🌍Aktuálně ovlivňuje počasí u nás tlaková výše, která se ze střední Evropy bude přesouvat dále k východu a po její zadní...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Thursday, July 13, 2023

Vysoké teploty se očekávají i v noci ze soboty na neděli. „Na řadě míst bude zcela jistě tropická,“ uvedli meteorologové. Podle předpovědi se mohou teploty v noci vyšplhat až na 22 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat skrze radar:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Teplota. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Kvůli vysokým teplotám vydal ČHMÚ výstrahu. Druhý stupeň platí pro západní a střední Čechy a také pro část jižní Moravy od 11 do 20 hodin. Pro zbytek republiky je v platnosti první stupeň výstrahy.

„Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách,“ napsali meteorologové.

Problémy lze očekávat také v dopravě. „Hrozí vybočení a lomy kolejnic kolejové dopravy v důsledku jejich roztažení horkem,“ dodal ČHMÚ. Lidé by také neměli nechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci.

Nadále je pro většinu území ČR v platnosti také výstraha před nebezpečím požárů. „V sobotu se vzhledem k vysokým teplotám vzduchu a převážně suchému počasí stupeň nebezpečí vzniku požárů zejména pro západní polovinu území zvýší na vysoký,“ napsali meteorologové na Facebooku.

Padne evropský rekord?

Vysoké teploty trápí i další země, zejména pak Itálii, kde současnou vlnu veder meteorologové pojmenovali Kerberos, podle trojhlavého psa z řecké mytologie, který střežil vchod do podsvětí. Teploty v Itálii totiž tento týden překročily 40 stupňů a v desítkách měst, včetně Říma, Florencie či Boloně, vyhlásili kvůli vedrům nejvyšší stupeň varování.

Od neděle se navíc očekávají další vlnu, kterou italští meteorologové nazvali Cháron, podle převozníka mrtvých v podsvětí, opět z řecké mytologie. Teploty by mohly atakovat i evropský rekord. Ten činí 48,8 stupně Celsia a v srpnu 2021 ho naměřili na Sicílii.

Vysoké teploty zasáhly také Španělsko. Na jihovýchodě naměřili téměř 45 stupňů Celsia. Padly také dva lokální rekordy pro červenec, a to v Albacete na jihovýchodě (42,9 stupně) a v Daroce u Zaragozy (40,6 stupně).

Na teploty přes 40 stupňů se mají připravit i v Řecku, jehož velkou část potrápí horka až do začátku příštího týdne. Nejhorší bude zřejmě situace v pátek a v sobotu, kdy meteorologové ve střední části země předpovídají až 43 stupňů Celsia. Řecké ministerstvo kultury kvůli tomu mimo jiné zvažuje přerušit otevírací dobu archeologických parků a na pátek rovněž vláda podle místních médií možná vyhlásí volno pro státní zaměstnance.

Tagy: