RADAR: Teploty vystřelí až ke 35 °C, přijde tropická noc. Kdy budou řádit silné bouřky?

Počasí (ilustrační snímek)

Počasí (25.7.2024 6:10)

Slunečné počasí a teploty přesahující třicítku, tak bude podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vypadat počasí v sobotu. V noci na neděli by podle jejich předpovědi mohla nastat i tropická noc. Pak ale ideální počasí na koupání překazí déšť a bouřky.

Během čtvrtka bude jasno až polojasno. Větší oblačnost se může přechodně objevit na horách a ojediněle s sebou může přinést i přeháňky. „Pravděpodobnost je však velmi malá,“ podotkl meteorolog Josef Hanzlík pro CNN Prima NEWS. Denní teploty třicítku nepřekročí, vyšplhají k 22 až 27 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Unikátní video tornáda na březích Labe u Hamburku. Najednou jsem viděl trychtýř, líčí svědek

To by se však mělo změnit v pátek, kdy se nejvyšší denní teploty budou pohybovat okolo 26 až 30 °C. Přes den bude jasno až polojasno, vyšší oblačnost meteorologové předpovídají na severozápadě.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Skutečná výheň by však měla nastat o víkendu. Na sobotu ČHMÚ vydal předběžné varování před vysokými teplotami. Rtuť teploměru vystřelí až k 33 °C. Na jižní Moravě bude atakovat i 35 °C. Vysoké teploty vydrží i v noci ze soboty na neděli – teploměry naměří 16 až 20 °C. Obloha bude jasná až polojasná. K večeru bude mraků přibývat v severozápadní polovině Čech, místy přinesou i přeháňky a bouřky.

neděli bouřky hrozí po tropické noci v celém Česku. Ačkoliv by se zpočátku dne mohlo na Moravě a ve Slezsku objevit i sluníčko, meteorologové hlásí převážně oblačno až zataženo s přeháňkami a bouřkami, které mohou být i silné. Přechodně zesílí i vítr. Deště budou ustávat během odpoledne a k večeru.

Nedělní teploty se budou pohybovat ve velkém rozptylu. „Nastane přechod studené fronty a na ní velký teplotní kontrast mezi západem a východem,“ uvedl meteorolog Josef Hanzlík ve vysílání CNN Prima NEWS. Zatímco na západě naměří okolo 20 °C, na východě přesáhnou i 30 °C.

Nový pracovní týden by měl oproti nevyzpytatelnému víkendu začít o něco klidněji. Obloha v pondělí bude polojasná až jasná. Teploty budou oscilovat mezi 23 až 27 °C, v dalších dnech od 26 k 31 °C. Od poloviny týdne se mohou od západu ojediněle objevit přeháňky a bouřky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Smrtící hurikán Beryl. Hned na začátku sezóny překonal dávný rekord, vědci se bojí, co přijde

Tagy: