Sledujte RADAR: Sníh se může objevit i v nížinách. Čeká Česko bílý víkend?

Počasí (17.11.2023 7:06)

Sněžení se začíná z převážně horských oblastí rozšiřovat i do nižších poloh. Smíšené či sněhové přeháňky se objeví v nadmořských výškách nad 400 metrů, v noci na sobotu dokonce jenom nad 300 metrů. Kromě horských oblastí a nocí by však ještě nemělo mrznout, sněhová pokrývka se tak zřejmě nestihne utvořit.

Páteční obloha bude zatažená až oblačná, na jihovýchodě zpočátku s občasným deštěm. Přeháňky se během dne objeví místy na horách, jinde jen ojediněle. Ve výškách nad 800 metrů nad mořem, postupně od severozápadu i pouze nad 400 metrů, budou srážky smíšené nebo sněhové. Denní maxima se podle Českého hydrometeorologického ústavu budou pohybovat mezi 2 a 6 °C, na horách okolo −2 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nechvalně známý jev El Niño změní letošní zimu. Můžeme se těšit na sněhové radovánky?

V noci na sobotu klesnou teploty k −1°C a opět přijdou ojedinělé přeháňky. Sníh se tentokrát objeví ještě v nižších polohách, a to nad 300 metrů. Na horách na severu a severovýchodě bude sněžení trvalejší. Přes den můžeme počítat s proměnlivou oblačností, večer se v Čechách zatáhne. Přeháňky se vyskytnou ojediněle, na severovýchodě místy, k večeru by měly přechodně ustávat. V nadmořských výškách nad 400 metrů budou smíšené či sněhové. Nejvyšší denní teploty zůstanou v rozpětí 2 až 6 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě sněhových srážek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Nový sníh, případně Souhrn deště pro přeháňky. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Teploty v noci na neděli klesnou až k −3 °C. Den bude zatažený až oblačný, s od západu přicházejícím sněžením, které se bude postupně měnit v déšť. Ve vyšších polohách se podle meteorologů mohou objevit i mrznoucí srážky. V Čechách se oproti předchozím dním oteplí s denními maximy pohybujícími se mezi 6 a 10 °C, na severovýchodě, na Moravě i ve Slezsku však bude podstatně chladněji s nejvyššími teplotami dosahujícími pouze 5 °C. Oteplení vydrží i v začátku nového týdne, kdy se rtuť teploměru vyšplhá až ke 12 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sama EU klimatickou změnu nezbrzdí, říká Kovanda. Střílíme se do nohy a lepší ovzduší mít nebudeme

Tagy: