Nechvalně známý jev El Niño změní letošní zimu. Můžeme se těšit na sněhové radovánky?

Do Česka zavítají o víkendu sněhové přeháňky.

Meteorologický jev El Niño přinese do Skandinávie a Alp během zimy výraznou sněhovou nadílku, tvrdí meteorologové. V západní Evropě ovlivní počasí v opačném duchu. Projeví se v podobě vyšších teplot i srážek. V lednu se očekává husté sněžení nad Polskem, které by mohlo dorazit i do Česka. O výhledu na zimní měsíce informuje web Severe Weather Europe.

Meteorologický jev expanduje přes celou oblast Pacifiku, což bude mít velké dopady na nadcházející zimu zvláště na severní polokouli. Tato atmosférická anomálie ovlivní takzvané tryskové proudění, které se běžně projevuje ve výšce 11 kilometrů nad zemským povrchem a míří po celé polokouli směrem od západu k východu, připomíná Severe Weather Europe.

K TÉMATU: RADAR: Celý týden má pršet, přijdou i sněhové přeháňky. Podívejte se, jak bude u vás

Prostřednictvím tohoto proudění může El Niño velmi výrazně ovlivnit počasí v zimním období na evropském kontinentu. Nejprve přinese tužší zimu do severních států USA a poté se přesune i do Evropy, kde ovlivní počasí hlavně v severní a západní části Starého kontinentu. V Česku by se mohl projevit vyšší vlhkostí a nižším počtem chladných dnů.

Podle webu bude hustě sněžit v severozápadní Skandinávii, vydatná sněhová nadílka čeká i střední Evropu, především oblast Alp. Ve většině států EU se husté sněžení neočekává, píše web BNN. V lednu 2024 však mají dorazit sněhové srážky do Polska, což by se mohlo projevit i v Česku. V únoru nebude sněžení tak intenzivní, přesto bude nadprůměrné.

Web BNN připomíná, že globální meteorologický systém je velmi složitý a projevuje se v něm mnoho faktorů. Působit na počasí v srdci Evropy může i anomálie ve stratosféře nad arktickou oblastí. Na této úrovni vzniká polární vír, jehož zhroucení by vyslalo nad Starý kontinent ledový vzduch.

El Niño ovlivňuje i další oblasti. Jednou z nejvýraznějších je změna vzorců srážek, přičemž v některých regionech se liší frekvence jejich výskytu. V oblastech, které již nyní trpí suchem, může tento neblahý trend situaci ještě zhoršit, informuje web The Weather Channel.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Svět zažívá nejteplejší rok v historii. Sledujeme výjimečné anomálie, popsala expertka

Tagy: