Sledujte své nehty, radí odborníci. Zveřejnili pět příznaků prodělání covidu

Mnozí lidé stále netuší, zda v minulosti prodělali nemoc COVID-19. Namísto podstoupení testů odborníci nabídli alternativu, jak to zjistit – nehty. Právě ty lidé mnohdy přehlížejí, přitom mohou být signálem mnohých nemocí. Experti nyní vydali přehled pěti příznaků, díky kterým mohou lidé poznat, že nemoc prodělali.

Až dvacet procent lidi po prodělání covidu postihují kožní problémy, nyní se ukazuje, že se u mnohých lidí projevují i změny nehtů. A to jak na rukou, tak na nohou. Dosud mohou nehty napovědět, zda člověk trpí nedostatkem vitamínů, kožní nemocí či cukrovkou, píše web nypost.com

Důkaz o prodělání covidu se však může objevit se zpožděním. Odborníci připomněli, že nehty rostou v šestiměsíčních cyklech. „Dostupné důkazy naznačují, že neexistuje žádná souvislost mezi závažností infekce či typem covidu a rozsahem změn na nehtech,“ doplnili v odborníci v časopisu Converation.

1. Bíle vodorovné linky

Někteří odborníci upozornili, že se u lidí po prodělání covidu mohou objevit vodorovné bílé linky přes nehty. O tomto příznaku informoval profesor Tim Spector, vedoucí výzkumný pracovník studie symptomů v King's College London a zdravotnické společnosti ZOE.

Čáry jsou známé jako Meesovy proužky. Ty se mohou objevit i v důsledku srdečního selhání, rakoviny lymfomu či infekčních onemocnění, jako je malárie. U některých lidí se pak objevují po prodělání covidu. O případu informovali například Španělé. U 47letého muže se 45 dní po pozitivní testu na středu nehtů objevily silné bílé pruhy.

Odborníci ze Španělska však doplnili, že tento příznak nezaznamenali u široké veřejnosti.

2. Beauovy linie neboli „hřebeny“

Takzvané Baeuovy linie, známé také jako vodorovné „hřebínky“ na nehtech, se objevili u několika pacientů, kteří covid prodělali. Naposledy si jich všimli odborníci u 45letého muže z Kanady. Rýhy na nehtech měl zhruba 5 milimetrů od nehtové lůžka jak na rukou, tak na nohou.

Tomuto muži tři měsíci před projevy příznaků vyšel pozitivní test na covid. Rýhy jsou mnohdy spojené se sepsí, šokem, infekcemi nebo toxicitou.

3. Červené půlměsíce

Každý člověk má u nehtového lůžka tvar půlměsíce. U lidí, kteří covid prodělali, je pak tento tvar obkreslen červenou barvou. Američtí a mexičtí vědci, kteří tento případ popsali u 37leté ženy, tyto příznaky evidovali u více lidí.

U zmiňované ženy se červené půlměsíce objevily pouhé dva dny po pozitivní testu na covid. Zbarvení části nehtu jí vydrželo jen týden, následně se barva vrátila do normálu.

4. Oranžové špičky nehtů

Zbarvení špiček nehtů do oranžova odborníci zpozorovali u starší ženy, která se covidem nakazila při pobytu v pečovatelském domě v Itálii. Zbarvení se u ní projevilo až šestnáct týdnu po pozitivním testu na covid. Přetrvalo celý měsíc.

5. Zvedání nehtů

Posledním zaznamenaným příznakem prodělání covidu na nehtech, je pak jejich zvedání. Odborně se tento jev nazývá „onychomadesis“. Člověk má pocit, že se mu nehet rozdělil na dvě části – stará část nehtu se začíná odchylovat směrem vzhůru a nové nehty pak rostlou opět od základů.

Tento jev je mnohdy pozorován u jiných infekcí, zejména u slintavky, kulhavky či autoimunitních onemocnění. Ve spojení s covidem se zvedání nehtů projevilo u ženy, která byla kvůli nemoci tři měsíce hospitalizovaná v nemocnici.

Tagy: